Energy Top
HÍRMONDÓ 2007-10

Tartalom

IrattárOktóber havának termékei

Az október nagy terheket ró ránk, és ráadásul számtalan olyan ellenséggel lesz dolgunk, aki a legkülönbözőbb fertőzésekkel alaposan megkeseríti életünket. Elsődleges kötelességünk éppen ezért, hogy ezt megakadályozzuk, és elegendő erőt biztosítsunk szervezetünknek ahhoz, hogy leküzdje mindazt, amit az október tartogat számunkra. Ebben remek segítőink vannak: a Vironal és a Grepofit. A Vironal biztosan ott áll mindannyiunk éjjeli szekrényén, ezért, ha reggel felkelnek, és nem érzik jól magukat, bátran vegyék elő. Amennyiben kifejezetten rosszul vannak, a Vironal használatát egészítsék ki a Grepofittal. A megelőzés érdekében alkalmazhatják a Flavocelt. Az előrejelzésben arról beszélünk, milyen fontos a középpontba jutás. E tekintetben is bízzuk magunkat nyugodtan az Energy oly sokat bizonyított készítményére, a Gynexre. A Gynex a pentagram keretén belül a Földhöz tartozik, és lehetővé teszi számunkra a középhez való visszatérést más időszakokban is. A pszichikumunkra zúduló októberi terhelések közepette a Gynex hatásait kiválóan erősíti a Vitamarin. Amennyiben inkább gondolataink összeszedettsége a fontosabb vegyük elő a Stimaralt, ha pedig testünk problémáit kívánjuk megoldani nyúljunk a King Kong után. Ne feledkezzünk meg a szánkról sem, hiszen még mindig fennáll az ínygyulladás veszélye. Probléma esetén kollégáink esküsznek a Balsamiora. (Joa)

Tartalom


Chlorella és Barly – új erősítés

Itt az ősz, és vele együtt az az idő, amely megbízhatóan leellenőrzi, hogy immunrendszerünk kellőképpen felkészült-e. Az első vírusos fertőzések, a nátha és az influenza biztosan nem váratnak sokáig magukra. Közülünk kevesen olyan ellenállóak, hogy végig megőrizzék egészségüket a tüsszögések és kellemetlenül nedves időjárás közepette. Amennyiben van segítség, amely jót tesz szervezetünknek, használjuk ki bátran. Az Energy bioinformációs készítményei közül mindig választhatunk. Ebben az időszakban a Fytomineral, a B!omultivitamin és a Drags imun kombinált használata a legelőnyösebb, és most mindhárom készítményt megtalálja cégünk októberi akciós kínálatában.

Azért, hogy a bacilusok által fenyegetett szervezetünk védelme minél komplexebb legyen, az Energy cég éppen most jelentkezik két új termékével, amelyek egészen biztosan megerősítik és megtámogatják szervezetünk ellenálló-képességét. Mindkét készítmény, a Chlorella és a Barley is a kímélő ökológiai gazdálkodás alapelvei szerint készül, és ez száz százalékban garantálja a produktumok biominőségét. A Barleyben található fiatal árpa, illetve a Chlorellában levő édesvízi alga nem csak az oly szükséges vitaminokat és ásványokat biztosítják szervezetünk számára, de aminosavakat, rostokat és enzimeket is pótolnak. Mindkét zöld produktum remek kiegészítője a mindennapi egészséges étrendnek. Mivel képesek támogatni a regeneráció folyamatát, valamint elősegítik a szervezet gyógyulását, illetve gyulladásellenes és antioxidáns hatásúak egészen biztosan fontos segítőtársainkká lesznek, és nem csak az őszi időszakban. (kh)

Tartalom


Előrejelzés

Októberben eljött a megállás és a rendrakás ideje

Az időjárásnak meg kéne győznie bennünket, hogy az ősz, mint olyan, még igenis létezik. Az év tüzes energiáinak köszönhetően az október nem lesz sem túl hideg, sem túl nedves. A nap is többször ellátogat majd hozzánk, vagyis semmi nem akadályoz bennünket abban, hogy igazán kiélvezzük a színes őszt. Október elején meglep majd ugyan minket egy kis hőmérsékletesés, mert a viszonylag szép idő után a hónap elején hirtelen lehűlés várható, de az azt követő napok “összeszedik magukat”, és október vége igazán szép, meleg időjárást ígér.

Számunkra azonban a hagyományos kínai orvoslás szemszögéből az október elsősorban azért olyan fontos, mert ez a hónap a Föld időszaka, és októberben jön el a Kutya uralkodásának ideje is. Nézzük meg részletesebben először a Föld időszakának jellemzőit.

A természet minden évben négy évszakon megy keresztül, és az egyes változások után visszatér a középponthoz. A központban felfogja az objektív jelent, és megszabadul azoktól az érzésektől, amelyek az idő és az irány (tavasz, kelet…) elhajlásának időszakában hatottak rá. A hétköznapi élettől való eltérést nagyon is jól el tudjuk képzelni. Biztosan önök is emlékeznek, milyen lelkesen tértek haza a nyaralásból, milyen határozottan ígérték, hogy feltétlenül tartják a kapcsolatot az új barátokkal, milyen… . Aztán jönnek a szürke hétköznapok, a mókuskerék a munkában, a gyerekekkel, és azt sem tudjuk, hol áll a fejünk, és elhatározásaink rendszerint még az előtt a semmibe vesznek, hogy kimondtuk volna őket.

A Föld időszaka, a nyári szabadságok időszakától eltérően, lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk az emócióktól, hogy rózsaszín vagy éppen fekete szemüveg nélkül vegyük szemügyre a minket körülvevő világot. Lehetővé teszi, hogy kiértékeljük az eltelt időszakot, hogy tisztázzuk az eddig történteket, és utána dönteni tudjunk, hogyan tovább. A kínai császár életéhez a régi Kínában hozzá tartozott egy érdekes rituálé: minden év októberében nyugat felől belépett egy speciális, erre a célra épített templomba, a templom közepén megtartotta a szertartást, majd északi irányba hagyta el a templomot. Ily módon készítette fel önmagát és az egész birodalmat a télre. Ugyanez a ceremónia megismétlődött januárban, áprilisban és júliusban, csak természetesen a belépési és kilépési irányok változtak. Számunkra rendkívül fontos tudni, hogy melyik időszakban vagyunk éppen, hiszen mindegyik időszaknak megvan a maga jelentése, és abbéli küldetése, hogy mikor avatkozzon be a természet életébe.

A Föld őszi, fémes időszaka tisztaságot kíván tőlünk. Kezdjük a leltározással. Dobjunk ki otthonunkból és önmagunkból mindent, ami fölösleges. Ez nagyon fontos, mivel a tavaszi nagytakarítás csak egy kis portalanítást jelent, ám az őszi rendrakás igazi átcsoportosítást. Az év öregszik, már nem bír el annyi sújt, mint korábban. Ismét bele kell néznie a puttonyába, és ismét át kell gondolnia, hogy valóban szüksége lesz-e mindarra, amit korábban beletett. Valóban kell-e majd neki a macskacápa és a jégcsákány? Fölvesz-e még frakkot és cilindert? Eljött az idő, amikor az élet hátizsákjában minden kiló csak még nehezebb lesz, és a felesleges dolgok kivételével minden élőlény megkönnyebbülhet. Emlékeznek még, hogyan kerestük a vámpírokat a konyhában? Amire három évig rá se nézünk, energetikai vámpírrá válik, és elszívja életerőnket.

A mostani időszak legnagyobb kihívása a középpont. Fontos, hogy képesek legyünk megállni, és felfogni, kik vagyunk, hol vagyunk, honnan hová tartunk. A kínai császár ezt a szertartást évente négyszer is elvégezte. Nekünk sem tenne rosszat. Most pedig tegyék kezüket a szívükre, és vallják be, hányan szakítanak önök közül időt egy ilyen alapos leltárra? És hányan követnek el teljesen felesleges dolgokat csak azért, mert a hétköznapok terhe alatt folyamatosan elveszítik az ÉN tudatot. Néha szó szerint elkerülhetjük az ÉN-nel való konfrontációt. Az ÉN kemény pöcköst adhat nekünk, amiért belerángattuk valamibe, pedig meg sem érdemelte. Ám, ha a Földanya időszakában rendszeresen megállunk egy pillanatra, képesek leszünk felfogni értékeinket. Nem engedhetjük meg, hogy az ÉNÜNKET valaki lebecsmérelje, kiabáljon vele, vagy ne adj isten, verje. A Föld fémes időszaka keménnyé tesz minket, az október pedig megoldást kínál.

Menjünk ki a természetbe, és végezzük el a kínai császár ceremóniáját. Álljunk meg. Gondoljuk át, kik vagyunk, mi mindent vittünk véghez. Majd szögezzük le, kik akarunk lenni, és mit akarunk még véghez vinni. Meglátják, hogy ez a megállás egyáltalán nem felesleges dolog.

Tartalom


Miért részesítsük előnyben a Fytomineralt?

A Fytomineral egyik legnagyobb előnye az, hogy a benne található ásványi anyagok kolloid formában vannak jelen. A készítmény tartalmazza a Mengyelejev periódusos rendszer szinte valamennyi elemét. Hogy mi a különbség a növényekből származó kolloid ásványok és egyéb formájú ásványok között? A kolloid oldatok általában az adott anyag egyetlen, vízben oldódó molekulájából állnak, ezért rendkívül könnyedén át tudnak haladni a sejtmembránokon. A növények természetes formában tartalmazzák az ásványi anyagokat. A gyökérzetükkel felszívott anorganikus részecskéket a fotoszintézis segítségével alakítják át organikus kolloid ultra kisméretű részecskékké. Az emberi szervezet ezeket az ásványokat képes leginkább befogadni, hiszen a testfolyadékok (vér, sejtfolyadék) is tulajdonképpen kolloid oldatok. Az ásványi anyagok kolloid oldatainak kihasználtsága a szervezetben 98%-os. Csak az érdekesség kedvéért: az ásványok klasszikus szervetlen formáját (például a magnéziumot és kalciumot tartalmazó őrölt dolomitot) testünk csak 4-5%-ban képes kihasználni. Az ún. chelát kötésű készítmények kihasználtsága kb. 45%-os. Ebből tehát látható, hogy minden élő szervezet esetében az ásványi anyagok kolloidoldata a legelőnyösebb forma.

Használatuk során nem kell tartanunk a túladagolás veszélyétől, illetve toxikus hatásoktól. Szemben a szintetikus szervetlen formáktól, amelyek fogyasztása esetén hulladákanyagok rakódhatnak le a szervezetben, amelyek feleslegesen terhelik testünk működését. A növényi eredetű kolloid ásványok következő fontos funkciója a kitöltés (pótlás). A kolloid nikkel, bárium, alumínium, stroncium és további elemek képesek kiszorítani (kiválasztani) a testből ugyanazon elem toxikus formáját. Ez azt jelenti, hogy a kolloid ásványok méregtelenítő hatásúak. Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy a kolloid ásványok vagy részét képezik az alapvető fontosságú enzimeknek, vagy szorosan együttműködnek velük. Segítik szabályozni a hormonrendszer működését, és fontos szerepet játszanak a DNA szintézisében. A Fytomineralban megtalálható ásványi anyagok nagy része ráadásul antioxidáns hatású, ezért pozitívan hat a szabad gyökökkel szemben. Minden fent felsorolt funkció jó működe jelenti az egészséges és hosszú élet alapját. Ezek ismeretében tehát egyszerű eldönteni, melyen formában kapható ásványi anyagok fogyasztása mellett döntsünk. ( r )

Tartalom


Előrejelzés

Októberben eljött a megállás és a rendrakás ideje

Folytatás a 3. oldalról

Az október a Kutya uralmának formájában még egy megfizethetetlen segítséget ad. Életünk tökéletes kísérője végig lojálisan mögöttünk áll, védelmez minket, és tudtunkra adja, hogy elengedhetjük magunkat, és a lényegre koncentrálhatunk.

A Kutya védelme természetesen testünkre is kiterjed. Már többször említettük, hogy Kínában a szülőknek októberben kutyahúst kellett főzni a gyerekeiknek, különben meggyűlt a bajuk a hatóságokkal. Az októberben elfogyasztott kutyahús ugyanis a régi Kínában olyan prevenciónak számított, mint amilyen nálunk a védőoltás, és nálunk is szigorúan ellenőrzik, hogy a gyermek megkapta-e a védőoltásokat. A kutyahús növeli a bőr alatt és a nyálkahártyákban áramló WEI QI (wej csí) védelmi energiáját. Érdemes átismételni, hogy a bőr jelenti a külső teret, azaz a WEI QI a külső tér és testünk belseje között áramlik. A WEI QI energiájának csökkenése egyetlen dolgot idéz elő: szabaddá teszi az utat az ellenség előtt, aki csak erre vár, és azonnal támadást indít. Értsük meg, hogy nemsokára belépünk a télbe, amely igencsak próbára tesz minket. Végig kell mennünk az úton, hogy tavasszal képesek legyünk megragadni a kezdetet. Máskülönben az Univerzum és önmagunk előtt is elveszítjük fontosságunkat. Az öreg kínai mesterek az alábbit üzenik: “Az Égnek és a Földnek semmi jóakarata, tízezer élőlény olyan számukra, mint egy falka kutya”.

Rajtunk áll, hogy kihasználjuk-e mindazt, amit az Univerzum kínál. Októberben megtisztulást javasol, szabaduljunk meg mindentől, ami nehezítheti életünket. Úgyhogy vegyék elő a szemeteszsákot, és uccu neki! A Patkány, a következő év uralkodója hosszú útra hív minket, ezért ne hagyjuk, hogy a hátizsák pántja kisebesítse a vállunkat.

A Kutya uralkodásának ideje alatt megnövekednek az egészségügyi terhek. A Majom két és a Kakas három terhelése után most néggyel kell elbánnunk. Minden terhelés kapcsolatban áll a leltározással, amivel sokat kéne foglalkoznunk. Terhelés éri a szívburkot, azaz a pszichikumunkat, a gyomrot, amelynek mindezt meg kell tudnia emészteni, a vastagbelet, amelynek tudnia kell nemet mondani, és a vesét, amelynek mindezt ki kell bírnia.

Eva Joachimová

Tartalom


A B!omultivitamin tartalma

Rendszerint azért problematikus kiválasztani egy adott kliens számára a megfelelő vitaminkészítményt, mert többnyire nem ismerjük az illető pontos étkezési szokásait. Változatos, kiegyensúlyozott és biológiailag értékes élelmiszereket tartalmazó étrend mellett nincs szükség semmiféle vitaminpótlásra. Az étrend kiegészítése alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal azonban egyre szükségszerűbb, mert társadalmunk egyik legelterjedtebb problémája a helytelen étkezés.

Egy B!omultivitamin kapszula C-vitamin tartalma optimális. Egészségügyi szempontból preventív adagról van szó, amelyet nagyobb szükséglet (pl. megnövekedett vérzékenység, dohányzás, betegség) esetén növelni kell (leginkább azonban a Flavocel fogyasztásával nem pedig a B!iomultivitamin adagjának növelésével).

Tekintettel a készítmény magas A vitamin tartalmára (amely tulajdonképpen fedezi egy felnőtt ember napi A vitamin szükségletét), és arra, hogy ez a fajta vitamin nagy mennyiségben megtalálható a mindennapi élelmiszerekben is, a B!omultivitamin fogyasztása nem ajánlott 10 év alatti gyermekeknek, terhes és szoptató kismamáknak, mert esetükben túladagolás léphet fel. Ugyanez vonatkozik a D vitaminra, mivel a B!omultivitamin D vitamin tartalma szintén 100%-ban fedezi egy felnőtt ember napi D vitamin szükségletét. Másrészről napi egy B!omultivitamin kapszula jelentős mértékben segít megelőzni a csontritkulás kialakulását klimaxos nők és idős emberek esetében, illetve javíthatja az említett csoportok szervezetének hormonális egyensúlyát.

A készítmény magas E vitamin tartalma (5x magasabb mint a Vitamarinban) egyáltalán nem káros, sőt ellenkezőleg, erősíti a B!omultivitamin antioxidáns, sebgyógyító és regeneráló hatását. Túladagolás veszélye nem áll fenn. A magas A, E, H és B5 vitamintartalom sejtetni engedi, hogy a készítmény pozitív hatással bír a bőr állapotára, illetve valamennyi epitél szövetre.

Nagy fontossággal bír a B6, B12 és B9 vitamintartalma, mivel ezek felhasználtsága a szervezetben igen jelentős, ám az étkezések által bevitt mennyiségük rendszerint elégtelen. Ezek az anyagok biztosítják az idegrendszer megfelelő működését, és támogatják a vörösvérsejt-képzést. A készítmény magas B6 vitamintartalma előnyösen befolyásolja az energiagazdálkodást, pozitívan hat a fáradtsággal szemben. (PD)

Tartalom


A biominőség garanciája

Az Energy két legújabb készítménye szintén az ökológiai gazdálkodás szigorú szabályainak megfelelően kerül gyártásra, és mindkét termék teljesíti a BIO márkajelzés követelményeit. A Chlorella alapösszetevőjének – a Chlorella pyrenoidosa nevű algának – beszállítója az a neves, ISO 9001 tanúsítvánnyal rendelkező tajvani cég, amely a minőségre oly sokat adó japán piac legnagyobb exportőre. A Barley alapanyagát pedig – az őszi árpát (Hordeum vulgare) – Délkelet-Ázsia magashegyi, tiszta, mindentől távol eső területein termesztik mesterséges trágya és peszticidek vagy génmanipuláció alkalmazása nélkül. A növényt telihold után öt napon belül betakarítják, méghozzá olyan hagyományos módszerekkel, ami már sehol máshol nem szokás. A növények értékeinek megőrzése érdekében csomagoláskor mindkét készítmény tiszta, természetes üvegbe kerül (a többi anyag, mint például a műanyag vagy a papír mindössze 14 nap leforgása alatt akár 40%-al is csökkentheti a készítmény hatásfokát).

Tartalom


Egészséget adó édesvízi alga és fiatal árpa

A zöld élelmiszerek az utóbbi időben egyre népszerűbbek nálunk. Nem is csoda. Az asztalunkra kerülő élelmiszerek többsége valamilyen módon vegykezelt, vagy előállításuk, illetve feldolgozásuk során jelentős mértékben csökken a bennük található értékes anyagok tápértéke.

A savas esőknek köszönhetően például kimosódnak a földből az értékes ásványi anyagok, amelyek ezért értelemszerűen nem képesek természetes úton beépülni az adott termésbe. Minden hőkezelt termék ráadásul sokkal kevesebb mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, hiszen azok a magas hőmérséklet hatására oxidálódnak, és elveszítik értékeiket. A tányérunkon ezért valójában csak az eredeti élelmiszerek árnyékát találjuk.

A természetes anyagok egyik legfontosabb csoportja, amely képes az emberi egészség javára billenteni a mérleg nyelvét, éppen a zöld élelmiszerek. A zöld élelmiszerek csoportjába azok a növényi produktumok tartoznak, amelyeket ökológiai szempontoknak megfelelő módon, kíméletesen termesztett, fejlődésük korai szakaszában betakarított növényekből állítanak elő. A zöld élelmiszerek, amelyek között az algát és az árpát is megtaláljuk, éppen ezért természetesen nagy mennyiségben tartalmazzák az életfontosságú anyagokat, valamint a növekedésről és a túlélésről szóló információkat. A Chlorella és a Barley, azaz az Energy két új készítménye, amelyekkel mostantól találkozhatnak a klubokban, pontosan a bemutatott kategóriába tartoznak (lásd ? oldal).

Tartalom


Chlorella

A préselt Chlorella tabletták édesvízi Chlorella pyrenoidosa algát tartalmaznak, amely rengeteg biológiai kötésű vitamin, ásványi anyag, aminosav, rostanyag és klorofil gazdag forrása. Stimulálja az immunrendszert, javítja a belek működését, védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben, és támogatja a szervezet detoxikációját. Pozitívan hat a sejtregenerálódásra, valamint a sebgyógyulás folyamatára, erősíti továbbá a stresszel szembeni ellenálló-képességet és tompítja a testszagokat. Hosszantartó használata pozitívan hat fejfájás és migrén ellen.

A Clorella elsősorban a gyomor, a lép, a vastagbél, a máj, az epehólyag, a szívburok, valamint a három sugárzó energetikai pályáit harmonizálja. Magas tápértékének köszönhetően a Chlorella remek kiegészítője a mindennapi egészséges étrendnek. Használata minden redukciós diéta, esetleg vegetáriánus életmód esetében ideális. A gyerekeknél pozitívan hat a megfelelő táplálkozási szokások kialakításakor.

Hathatós segítséget nyújthat akné, kiütések, gyulladások, ekcéma, de nehezen gyógyuló felületi sebek vagy sérülések (forrázás, égés, marás, stb.) gyógyításakor is.

Támogatja a hosszantartó stressznek vagy terhelésnek kitett szervezet regenerálódását és lábadozását. Kiválóan alkalmazható műtéti beavatkozás, illetve bármilyen sugárkezelés után. Elősegíti a szervezet méregtelenítését, és ideális készítmény azok számára, akik hosszú ideig szennyezett környezetnek vannak kitéve. Megakadályozza a legkülönbözőbb mikrobák és gombák szaporodását, és képes preventíve hatni a rákos sejtek burjánzásával szemben. A Chlorella hosszantartó használata mindemellett javítja a pszichikai kondíciót.

Megelőzésre szolgáló adag felnőttek számára: 1-3 gramm Chlorella naponta (2-6 tabletta)

Regenerációs adag felnőttek számára: 4-8 gramm Chlorella naponta (8-16 tabletta)

3 év alatti gyermekek esetében fél adagot kell használni.

BARLEY

A Barley ökológiai gazdálkodás elvei szerint gyártott bioinformációs készítmény (BioQuality garancia). A Barley semmiféle adalékanyagot nem tartalmaz, kizárólag körültekintően feldolgozott, fiatalon betakarított (föld fölötti magasságuk 18-20 cm) árpanövényekből (Hordeum vulgare) készül, amelyek a földből és a levegőből ebben az időszakukban szívják magukba a legtöbb hatékony anyagot. A fiatal árpa gazdag természetes forrása az elengedhetetlenül fontos tápanyagoknak, ásványoknak és vitaminoknak, ám kivételessége elsősorban az igen gazdag, több mint 20 élő enzim-, rost-, aminosav- és növényi fehérjetartalmában rejlik, mivel szervezetünk ezeket könnyedén fel tudja használni az egészséges növekedéséhez, és ideális prevenciót biztosítanak a patológiai állapotok kialakulásával szemben.

A Barley elsősorban a gyomor, a hasnyálmirigy és a lép, a vékony- és vastagbél, a máj, az epehólyag, a szív, a szívburok, valamint a három sugárzó energetikai pályáit harmonizálja.

A Chlorellához hasonlóan remek kiegészítője a mindennapi egészséges étrendnek. Használata elengedhetetlen a tavaszi tisztító böjt, a diéták és a fogyókúrák esetében. Erős antioxidánsként védi a testet a szabad gyökökkel, valamint a legkülönbözőbb káros sugárzásokkal (UV, RTG…) szemben, és sugárkezelés után regenerálja a bőrt. Rákos megbetegedések esetében kiválóan alkalmazható megelőzésképpen, de akár a gyógymód kiegészítőjeként is. Normalizálja a vércukorszintet, és pozitívan hat a hasnyálmirigy működésére, ezért cukorbetegeknek mindenképpen ajánlott. Hathatós segítséget nyújt továbbá vérszegénység esetében, valamint remekül tisztítja a vért, és javítja a vérképet. Gyulladásellenes hatásainak köszönhetően értékes segítséget nyújt egy sor bőrbetegség - akné, allergiás kiütések, foltok - de a belső szervek (máj, szív, tüdő…) krónikus gyulladásos megbetegedéseinek gyógyításakor is. Javítja az anyatej minőségét, ezért szoptató kismamáknak is ajánlott.

Megelőzésre szolgáló adag felnőttek számára: 1 gramm Barley naponta 2x

Regenerációs adag felnőttek számára: 2 gramm Barley naponta 2x

3 év alatti gyermekek esetében fél adagot kell használni, idősek esetében az adagot növelni kell.

A Chlorella és a Barley termék-dokumentációjából

Vironal, Spiron, Audiron, Droserin és Flavocel – ezeknek a készítményeknek minden kisgyermekes család gyógyszertárában ott a helyük

A gyerekbetegségek és azok gyógyítása teljesen eltér a felnőttbetegségektől és azok gyógyításától. A gyermek ugyanis nem “kis felnőtt”. Manapság sajnos teljesen normálisnak tartjuk, ha a gyerek beteg, antibiotikumokat szed és különböző kivizsgálásokra, orvosokhoz jár.

Tartalom


Az immunrendszer gyerekbetegségei és zavarai

A gyermekkor leggyakoribb betegsége az immunrendszer legyengülése vagy működésének zavara. A baktériumok nem is olyan fontosak, hiszen naponta nagy mennyiségben vesznek körül minket. Alapvető szerepe annak a környezetnek, területnek van, ahol jól érezhetik magukat a betegséget előidéző kórokozók. Amennyiben a gyermek immunrendszere rendben működik, és teste tiszta, illetve, ha a gyermek pszichikailag kiegyensúlyozott, röpködhetnek körülötte a legkülönbözőbb baktériumok és vírusok, nem tudnak megbetegedést okozni.

Az akut betegségek gyerekek esetében nagyon gyorsan támadnak, de ugyanilyen gyorsan vissza is vonulnak. És pont az intenzív kezeléssel, valamint az orvos azonnali felkeresésével gátoljuk a fejlődő immunrendszer megerősödését, ami végül krónikus betegségek kialakulásához vezethet. A krónikus betegségek természetesen érdekelnek minket, hiszen a gyermekévek jelentik egész életünk alapjait. Abban az esetben, ha a sejtek visszafordíthatatlanul károsodtak, akkor az első visszafordíthatatlan károsodás egész biztosan gyermekkorban következett be. Ez egy rövid bevezető volt annak magyarázataként, milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik a gyermeki szervezet. Előnyei közé tartozik, hogy születésétől fogva tiszta, érintetlen (kivéve néhány örökletes betegséget), és képes nagyon gyorsan regenerálódni. A hátrányok azonban súlyosabbak. A gyermeki szervezet sokkal érzékenyebben reagál az iparilag kezelt élelmiszerekben, tisztítószerekben található toxinokra, a levegőben keringő kipárolgott szennyeződésekre, és a túlzott gyógyszerfogyasztáson kívül nagy jelentőssége van a pszichikai hatásoknak is. Amennyiben a felsorolt tényezők hosszantartóan hatnak, képesek megváltoztatni a sejt szerkezetét, amely utána ezzel a hibás genetikai információval osztódik tovább. Abban az esetben, ha mindehhez hozzávesszük még a gyógyszeres kezelést is, súlyos károkat okozhatunk. A fertőző légúti megbetegedések 80%-át vírusok okozzák. Ezeket a fertőzéseket nem lehet közvetlenül gyógyítani, csak tüneti kezelés lehetséges, ezért az antibiotikumok használata ilyen esetekben minden alapot nélkülöz. Az antibiotikumok ugyanis a baktériumok ellen hatnak, megakadályozzák azok szaporodását, de semmiképpen sem hatnak a náthára, a köhögésre vagy a lázra.

Az antibiotikumok gyakori, indokolatlan használatának súlyos, kellemetlen következményei vannak:

 1. Elnyomja az immunrendszer tevékenységét, ami az ellenálló-képesség csökkenéséhez, krónikus állapot vagy allergia kialakulásához vezethet.
 2. A baktériumok rezisztensekké válnak az antibiotikumokkal szemben, ezért az antibiotikumok súlyosabb bakteriális fertőzés esetén nem hatnak. Tudósok bebizonyították, hogy van összefüggés a felhasznált antibiotikumok mennyisége és a rezisztens baktériumok kialakulása és terjedése között.
 3. Az antibiotikumok nem csupán a gyulladás területén hatnak, hanem tönkreteszik az ún. “jó” baktériumokat is, amelyek a belekben élnek, és fontos szerepet játszanak az emésztés folyamatában.
 4. Az antibiotikumok ismételt használata, valamint a bélflóra kihalása kiváló feltételeket teremt az emésztőrendszerben levő gombák szaporodásához. A gombák megakadályozzák az olyan létfontosságú anyagok felszívódását, mint például az ásványok és a vitaminok. Ráadásul az elhalt sejtek és az emésztetlen élelmiszerek felhalmozódnak a belekben, ami a szervezet szennyezettségéhez, majd ételallergia kialakulásához vezethet.

VIRONAL

Hatékony gyógynövények elegye. Egyedülálló készítmény, mivel elsősorban a gyermekek esetében kiválóan használható elsődleges, de másodlagos prevenció céljából is. Elsődleges prevencióról akkor van szó, ha nem szeretnénk, hogy a gyermek megbetegedjen. A Vironal ugyanis olyannyira képes megerősíteni az immunrendszert, hogy az ellenáll minden baktériumnak és vírusnak. Szekunder prevenció alatt azt értem, amikor a gyermek beteges – hozzáteszem, nem allergiás – és szeretnénk az ördögi kört megakasztani. A Vironal következő nagy előnye, hogy remekül alkalmazható akut esetekben is. A gyógynövények és bioinformációk erős méregtelenítő, antioxidáns és regeneráló hatásait nem csak a megelőzés terén, de olyan különböző vírusos, mikrobiális és bakteriális betegségek kezelésére is ki lehet használni, mint például az influenza, a torokgyulladás, a lázas állapotok, a nátha, a vírusos megbetegedések, az arcüreggyulladás, a tüdőgyulladás, a légúti gyulladások, vagy léprendellenességek, erős köhögés. Használatával elő lehet segíteni továbbá az izzadást, valamint a nyirok- és immunrendszer megfelelőbb működését.

DROSERIN

Könnyedén kenhető krém, amely sokszorosan felerősíti a Vironal hatásait. A biológiailag aktív növények, ásványi anyagok és bioinformációk kombinációját remekül fel lehet használni az energetikai pályák harmonizálására olyan betegségek esetében, mint az influenza, a megfázás, a mellékorrüreg-gyulladás, továbbá a bőr némely mikrobiális és gombás megbetegedése. Alkalmas a csecsemőmirigy tevékenységének támogatására csökkent immunitáskor. Remek segítőtárs tüdő és légúti megbetegedések, problémás légzés és középfülgyulladás esetén. A Droserin egyedülállóan képes regenerálni a bőrt.

FLAVOCEL

Hathatós segítséget nyújt influenza, torokgyulladás, hörgőprobléma (amennyiben a gyereknek láza is van, javaslom a Flavocel és a Vironal kombinált használatát), húgyúti-, húgyhólyag- és vesegyulladás esetén. A Flavocel szedése javasolt továbbá csökkent immunitás és a belek parazitás megbetegedései esetében. Nem tartalmaz cukrot, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.

SPIRON

Az illatanyagok lágy, harmonikus kombinációja. Az aromaterápia preventív és gyógyhatású is egyben. Képes stimulálni az immunrendszert, megakadályozni a mérgező anyagok felhalmozódását a testben, és végül, de nem utolsó sorban képes megállítnai a stressz káros hatásának érvényesülését. Nátha, köhögés, megfázás, hörghurut vagy mellékorrüreg-gyulladás esetén a Spiron szabaddá teszi a légutakat, segíti a slejm felköhögését, csillapítja a száraz, ingerlő köhögést. Kellemes illatával segít ellazítani a testet, és támogatja a szervezetben zajló gyógyító folyamatokat. Elég, ha naponta kétszer befújjuk vele a párnánkat vagy a pizsamát. Megfizethetetlen segítőtárs a kisgyermekek és az újszülöttek náthájának gyógyításában. Egy fújással fújjuk be a gyerek ruháját a mellkasa környékén, és ezzel védőpajzsot vonunk köré, amely nem csak a mikroorganizmusoktól, de az őt körülvevő szomorú emberektől is megvédi – higgye el, pár perc múlva az ő ajkukról is mosoly fakad.

AUDIRON

A középfülgyulladás, főleg gyerekeknél, gyakori megbetegedés. Elviselhetetlen fájdalom kíséri, amely nem csak a kis páciens erejét meríti ki, de a szülőkét is, hiszen a fájdalom főleg éjszaka jelentkezik. Az Audiron gyógyító hatásait biztosan mindenki nagyra értékeli, aki már átélt több ilyen éjszakát. A gyógyító anyagok és bioinformációk elegye antimikrobiális, gyulladásellenes és fájdalomcsillapító hatású. Akut gyulladás esetén csepegtessünk 1-2 csepp Audiront egy vattapamacsra, és tegyük a fülbe. Krónikus gyulladás (az újabb gyulladás elkerülése érdekében) esetében reggel és este fültisztító segítségével kenjük be a külső hallójáratot Audironnal. Két hét után hagyjunk egy hét szünetet.

Az Audiron kiválóan használható nátha esetén is. Alapos orrtisztítás után könnyedén kenjük be vele az orrlukak bejáratát. A hatékony anyagok (a légzés segítségével) eljutnak az orr mélyebben fekvő rétegeibe és a mellékorrüregbe is. Az orrcseppektől eltérően, amelyek kémiai összetételüknél fogva károsítják az orr nyálkahártyáját, az Audiron rendkívül lágyan és óvatosan hat. A Staphylococcus aureus a leggyakoribb, krónikus náthát okozó baktérium – gyermekek esetében – ám minden antibiotikumra rezisztens. Az Audironban található sarkantyúka természetes antibiotikumot tartalmaz, amely még a legkisebb koncentrációban is a staphylococcus baktériumok 46 törzsével szemben hat.

Alig néhány Energy készítmény használható akut állapotok esetében, és személy szerint meg vagyok győződve, hogy a Vironalt, Droserint, Audiront, Spiront és Flavocelt tartalmazó csomagnak egy olyan háztartásból sem szabad hiányoznia, ahol kis gyermek él.

MUDr. Mária Butkovičová

Tartalom


Egészség A-tól Z-ig

Immunrendszer – olyan rendszer, amely biztosítja a szervezet védelmét az idegen eredetű és fertőző anyagokkal szemben, illetve, amely segít eltávolítani a szervezet saját sérült vagy elhalt szöveteit és sejtjeit. Magába foglalja a fehér vérsejteket (leukociták), valamint azok termékeit (ellenanyagok, citokinek), illetve egyéb sejteket és anyagokat (pl. komplementer). Az immunsejtek a véren kívül a nyirokszövetekben (csecsemőmirigyben, dúcokban, mandulában, több szerv nyálkahártyájában, stb.) koncentrálódnak. Az immunrendszer bizonyítottan szoros kapcsolatban áll a neuroendokrin rendszerrel (kölcsönös hatás). Többek között ennek kapcsán nyert bizonyítást az ember pszichikai állapota és ellenálló-képessége közötti kapcsolat is.

Orvosi szótár
Maxdorf, 2004

Tartalom


Vítr, Chlorella a Barle

Szél, Chlorella és Barley

Elmúlt a nyár, és lassú léptekkel haladunk a karácsony felé. Az idő rohanásában észre sem vesszük, hogy a Keleti Világ nagy változásokra készülődik. Az uralmat ugyanis november 22. átveszi az ügyes és gyors Patkány. Ne hagyják becsapni magukat azzal az aprósággal, hogy az Agyag Patkány éve a naptár szerint csak 2008. február 6.-án kezdődik. A régi kínai mesterek szerint ugyanis emberemlékezet óta két kezdet létezik. Az első kezdetet hívják az őskezdetnek, amikor valójában, “de facto” megtörténik a hatalomátvétel, a második kezdet pedig, amit ma már minden kínai város nagy ünnepségek közepette köszönt az az Agyag Patkány uralmának “de iure” elismerése, azaz az uralkodó kinevezése.

A Patkánnyal egy időben ragadja magához a hatalmat a Föld eleme is, amely komolyan veszi az uralkodást, és hosszú tizenkét évig lesz hatalmon. A Patkány a kínai állatöv első állata, így az uralma mindig nagy változásokat hoz. A Patkány gazdálkodásáról a Szél gondoskodik. A Szél Fa-gazdálkodása teszi lehetővé a Patkány gyors és aktív életét. A következő tizenkét év változásai számunkra is igen érdekesek és tiszteletreméltóak lehetnek. A Föld természetesen különbözik a Tűztől. Az őrült táncosból szép lassan mélyen elgondolkodó bölcs válik, és a Szélnek kéne garantálnia (ahogyan arról már szó volt a Fa-gazdálkodás témáját boncolgató cikkben), hogy a Föld nem viszi túlzásban a stabilitás utáni vágyát, és nem válik teljesen mozdulatlanná. A Szél alaposan kiszellőzteti a redőit.

Ez a változás óriási jelentősséggel bír a rákos betegek esetében. A tavalyi év, a Lángoló Disznó éve az áttéteknek, és a rákos sejtek burjánzásának kedvezett. Ennek a Szél véget vet. A Szél gyógyít, és igyekszik visszatérni az eredethez, illetve megakadályozza a természetellenes dolgok sokasodását.

A Föld kiszellőzésének következő fontos következménye, hogy csökken a blokkolás lehetősége. Földanyánk, erőt ad, hogy le tudjuk küzdeni mindazt, amit földi létünk során elhatároztunk, de olykor úgy viselkedik, mint egy tyúkanyó. Amennyiben a kiscsirkék kibújnak a szárnyai alól, fejükre koppint, és visszazavarja őket. A kiscsirkéknek ebből előbb vagy utóbb elegük lesz, de akkor mehetnek, amerre látnak. A Földanya agyonfárasztja a kis kakasokat. “Nem akarsz anyánál lenni, hát jó, akkor boldogulj, ahogy tudsz!” Abban az esetben, ha valakinél diszharmónia van az ember és a Föld között, ez a változás fáradtságként, rosszabb esetben betegségként jelentkezik. Mindenki tudja, hogy vannak olyan emberek, akik elutaznak pihenni, nyaralni, de egész idő alatt ki sem tudnak mozdulni a hotelszobából, tömik magukba az antibiotikumokat, és igazából csak az után gyógyulnak meg, hogy hazatértek. A Föld blokkolása tehát, ahogyan ezt a diszharmonikus állapot nevezzük, jelentősen befolyásolja, mennyire vagyunk képesek kihasználni erőinket kifelé, illetve befelé irányuló tevékenységünk érdekében. A Föld még bonyolultabb helyzetet teremtett saját szülötteinek, azaz azoknak az embereknek, akik az ő energiájának uralma alatt születtek. Ugyan több erőt és jobb hátteret biztosít nekik, ám gátolja az önállósodásukat, tehát esetükben sokkal korábban jelentkezik a szóban forgó blokkolás, mint másoknál. A már említett fáradtságon kívül a Föld blokkolása először a torokban jelentkező kellemetlen, sőt fájó érzésben nyilvánul meg, amit gyakran térdfájás később pedig egyéb ízületi fájdalom kísér. A Föld blokkolásának azonban van egy ennél sokkal súlyosabb következménye is: ez az első lépés az ellenőrizetlen sejtburjánzás, a rákos megbetegedés felé vezető úton. Az első lépésektől a Mont Everest csúcsának eléréséig hosszú és kemény út vezet ugyan, csak úgy, mint a Föld blokkolásától a rákos betegségig, de mondjuk meg őszintén, nem lenne jobb inkább az egészet elkerülni?

A szél, amely most jön igazán lendületbe, sokat segít nekünk, és a pozitív hatásit mi is erősíthetjük. Cégünk két új terméke, a Chlorella és a fiatal árpa, a Berley (amelyek a Föld uralmának hosszú tizenkét éve alatt végig mellettünk állnak majd) éppen időben érkezik az Energy Klubokba. Míg a Chlorella gyengéd, ámde folytonos ösztönzéssel energiát és életerőt ad szervezetünknek, addig az árpa Barley elégedetten dörzsöli kezecskéit, és olyan gyorsan végighajt minket a gyermekkor játékain, hogy a Nedvesség (a Föld energiája) bedohosodására és a Föld blokkolására egyszerűen nem marad idő. A már rákban szenvedő embereknél mindkét készítmény sokat segíthet a szervezetnek abban, hogy megpróbálja saját erejéből elintézni a betolakodókat, egészséges társaink esetében pedig mindkettő sokat tehet a prevenció terén. A Föld szülötteinek mindenféleképpen használniuk kéne őket. Nagyjából elmondható, hogy ezek azok az emberek, akik januárban, áprilisban, júliusban vagy októberben, illetve 8-ra vagy 9-re végződő évben születtek. A Föld azonban más szinten is megmutathatja magát, ráadásul életünket manapság annyira komplikálttá tesszük, hogy részben mindannyian veszélyeztetettek vagyunk, ezért a szóban forgó készítmények használata mindannyiunknak csak jót tehet. A legjobb, ha kombinálva használjuk a termékeket. A Chlorella gyengéd hatása kiválóan szótért a Barley dinamikus hatóerejével. Amennyiben nem egy teljes kúra mellett döntünk, reggelente felspékelhetjük magunkat a Barley energiájával, napközben pedig felcsippenthetünk egy-egy szem Chlorelát, amely remekül segít felfrissíteni pl. a fáradt szemet.

És hogy mondjak még egy csodálatos hírt, az energiák törvénye szerint a Szél kiszellőzteti a Nedvességet, és a Nedvességhez tartoznak a zsírok is. Számunkra, ducik számára ez egyetlen egy szenzációs dolgot jelent: a következő két évben az anyag saját maga igyekszik majd megszabadulni a fölösleges zsíroktól. A legkedvezőbb helyzet január végén köszönt be. A Lángoló Disznó évének meleg energiái még mindig éreztetik hatásukat, és lehetővé teszik a zsírok gyorsabb égetését, és már lendületbe jön a szél is, amely támogatja a zsírok eltávolítását. Ráadásul, ha már az év elején letesszük voksunkat a zsírtalanító kúra mellett, a február és a március energiája megakadályozza, hogy kellemetlen, helytelen étkezési szokások rabjaivá váljunk. A tavasz Szele összekapcsolódik az anyag Szelével, és a gyomrunk úgy érzi magát, mint amikor az első randira készülődtünk. Emlékeznek még, milyen izgatottak voltunk? Akkor biztosan nem gondoltunk arra, milyen jó lenne most egy kis villásreggeli. Amennyiben januárban kezdik a kúrát, lesz két remek hónapjuk, és utána sem lesz nagy az étvágyuk. És tudták, hogy a jojo-effektus mindig a legrosszabb? Fogyni nem is olyan nehéz, de utána… . Nálunk már most betelt a naptár a fogyni vágyó kliensekkel, ezért gondolkodjanak el, ha önök is azok közé tartoznak, akik a mérlegre állva először elvörösödnek majd falfehérré válnak, írjanak be a naptárukba egy jó nagy felkiáltójelet. Természetesen ésszel fogyjanak, a Föld realitása ebben biztosan a segítségükre lesz. A jövő év harmóniáját ugyanis a bőség és a gazdagság biztosítja, ezért eszükbe ne jusson koplalni. Sőt a kolléganőm azt tanácsolja, hogy a fogyókúra alatt is minden második órában egyenek valamit. Én szerényebb vagyok, én csak napi öt-hat étkezést javaslok. Hát nem remek? Amennyiben az újévi fogadalomhoz: “l e f o g y o k !” hozzáveszik a sejtekről gondoskodó Szelet, a Barleyt és a Chlorelát, meg kell kérnünk az Energy Klubokat, hogy ruhák árusításával is foglalkozzanak. Kis méretűekkel, természetesen.

Eva Joachimová

Tartalom


Fogyasztóink tapasztalatai az Energy készítményekkel kapcsolatban

“Fogadj a sárkányra”

2006. év termékének kiválasztása nem is olyan egyszerű. Minden készítmény, amelyet valaha használtam, segített. Úgyhogy azt a produktumot emelem ki, amelyet leggyakrabban használunk, és a család minden tagjának segítségére van. Ez pedig a Drags imun. Egyszer egy iszonyatos ínygyulladáskor, amikor semmi sem hatott, Rajtová asszony a helyi EK-ból azt javasolta, kenegessem ínyemet a Drags imunnal. Hihetetlen volt, milyen gyorsan gyógyult és regenerálódott az ínyem. Később sokat segített a gyomor és emésztési problémáim leküzdésében is. Óriási sikert könyvelhettünk el vele apukámnál, akinél segített begyógyítani a műtét utáni sebet a talpán, amely egész egyszerűen korábban nem és nem akart gyógyulni, és állandóan nyitva volt. A Drags imun akné esetében is kiválóan bevált. Ha pedig valamilyen vírusos fertőzés próbálkozik nálam, elég néhány csepp, és a megkönnyebbülés nem várat magára sokáig. A készítmény sokat segít gennyes horzsolások esetén is, regenerálja az égési, horzsolási, vágási sebeket, és még folytathatnám. Ha probléma adódik, a családban azonnal elhangzik a “Fogadj a sárkányra” jelszó. Mindig kéznél van otthon és a munkahelyen is.

Említést kell tennem továbbá a Spironról – kellemes illata azonnal jobbá teszi a levegőt és a kedvet is. Mindig magammal hordom, hogy szükség esetén azonnal rá tudjam fújni a ruhámra, és olyan boldog vagyok, ha mellettem valaki azt mondja: jaj, de jó illat van itt. Igen, illatozik, és segít! Veszek egy Spiront a barátnőmnek is, hiszen nincs is annál jobb dolog, mintha továbbadhatjuk a tudást. A Fytomineral nemcsak a családunknak, de a növényeinknek is jót tesz. A Flavocelnél nincs jobb a megelőzésre, és így tovább. Úgy gondolom, hogy ha folytatnám, levelem túlságosan hosszú lenne, hiszen mindegyik általam megismert készítményről elmondhatom, hogy segített. Az önök elégedett vevője

Světlana Kamenová, Ohraznice

Tartalom


Az Energyt az egész család dicséri

Szeretném megosztani önökkel családom Energy termékekkel kapcsolatos tapasztalatait. Férjem több évig használta a Geriavitot, de nem tapasztalt semmiféle javulást. Később megvásároltuk a Vitamarint, és hihetetlen dolog történt: a férjem kezdte erősnek érezni magát, gyönyörű lett a bőre, és teleszívta magát életerővel. Szeretném továbbá figyelmükbe ajánlani a Vitamarin és a Skeletin kombinációját. Saját tapasztalatból mondom, hogy ízületi fájdalomra nincs jobb a nap alatt. A fájdalom sokkal gyorsabban elmúlik, mint bármelyik más megoldás applikálásakor. Az Artrinnak egyszerűen nincs rossz tulajdonsága, sokat segít térd- és fogfájás esetén. A Piedin krém és spray: a fiamnak gombás lett a lába, sok mindent kipróbáltunka Just cég termékeit is, de csak a Piedin segített. Öt kenegetés után eltűnt a gomba. A Gynex vitathatatlanul a legjobb készítmény a folyásokra és a nőgyógyászati problémákra, Cytovitallal kombinálva pedig kiváló segítség melldaganat esetén. Nem tehetem meg, hogy ne tegyek említést a remek Spironról. Unokámnak a Probiosannak köszönhetően nincsenek bélproblémái. A másik unokám sajnos allergiás, de remek segítőtársra talált a Protektinben (nem viszket a bőre). Jelenleg a pentagram szerinti éves testtisztító kúrámat tartom (tavaly szeptember óta), és remekül érzem magam. Azóta nem volt egyetlen vírusos fertőzésem sem, egyszerűen minden a legnagyobb rendben, ezért a kúrát idén is folytatom. Mindenkit üdvözlök, és jó egészséget kívánok a gyógynövény-készítmények kedvelőinek.

Jarka Suchá, Čkyně

Tartalom


Az orvos internetes tanácsadójából

*43 éves vagyok, és elégtelen pajzsmirigy-funkcióban szenvedek, strúmám van. Tünetek: elmaradt menstruáció, fáradtság, kimerültség, ízületi- és izomfájdalom, lassú gondolkodás, feledékenység és látásrosszabbodás. Válaszát előre köszönöm.

I.G.

Tisztelt Ivana asszony! Az adott problémák esetében, az energetikai rendszer regenerálására először a Gynex és a Renol használatát javaslom. Kezdheti a Gynex-szel: az első 3 hétben 2x3 – 2x4 – 2x5 cseppel naponta, majd hetente növelje az adagot. Később az egy hetes szünet után szedjen naponta 3x7 cseppet 3 héten át, és az azt követő kúrában már felválthatja a Gynexet a Renollal, vagy szedheti a két készítményt kombinálva (egyik nap az egyiket, másik nap a másikat). A pajzsmirigy környékét kenegesse Cytovital krémmel, naponta 3-4x vékony rétegben – a Cytovitallal is tartson egy hét szünetet. A 3. – 4. kúra utáni szünetben méresse meg szervezete aktuális energetikai állapotát, és teszteltesse ki a következő megfelelő készítményt (ezt bármelyik Energy Klubban megteheti).

*Tanácsát szeretném kérni, hogyan segíthetnénk a férjemen, aki akut gyomorhurutban szenved. Ég a torka, a nyelőcsöve és a gyomra, testét belső forróság önti el, izzad, rosszullétek gyötrik, hallucinál, fáj a válla és a háta a gyomor magasságában. Kezdi elveszíteni a hitét és az életkedvét. Önpusztító gondolatai vannak. Köszönettel.

O.J.

Tisztelt asszonyom! A Grepofit használatát javaslom, napi 3x2 kapszulát 10 napon át a Vironallal kombinálva (2x7 csepp). A 11. naptól kezdve szedjen naponta 2x2 kapszula Grepofitot és 3x5 csepp Vironalt a 21. napig. Ezt követően tartson egy hét szünetet, majd szedje ismét a Vironalt napi 3x5 cseppnyi adagolásban 3 hétig. Amennyiben férje hajlamos a depresszióra, használja később a Korolent, napi 3x3 cseppet 3 hetes kúrákban, mindig egy hét kihagyással, amíg az üveg tartalma el nem fogy.

Mihamarabbi gyógyulást kívánok. Üdvözlettel

MUDr. Gizela Bártová

Tartalom


Rakovniki kórház – értékes tapasztalat

Bevezetésképpen be kell vallanom, hogy nem szokásom újságcikkeket írni. Most először teszek így, mert ezúton szeretnék köszönetet mondani MUDr. Stránský doktorúrnak a rakovniki kórházból, amiért oly sokat segített egészségügyi problémám leküzdésében. Az Energy cég tagjainak és a magazin olvasóinak pedig szeretném megmutatni, hogy igenis van kiút a vizsgálatok labirintusából.

2006 augusztusában jelentkezett először az alsó végtagjaiba is kisugárzó hátfájás. Tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek fáj a háta. A fájdalom azonban egyre erősebb lett, ezért a közegészségügy gondjaira bíztam magam. A lakóhelyemen dolgozó orvosok által végzett tüzetes átvizsgálást követően azt a tanácsot kaptam, hogy menjek rehabilitációra, és készíttessek deréktáji gerincröntgent. Az orvosok a vizsgálat után megállapították, hogy az állapotom nem olyan komoly, hogy további kivizsgálásokra lenne szükség. Állapotom azonban tovább romlott, ezért ismét felkerestem az ortopédiai osztályt, ahonnan tovább küldtek a neurológiára. Az eredmény ezúttal sem lett más, gyógyszeres kezelést javasoltak. Decemberben más egészségügyi problémák is jelentkeztek: jobb kézujjak zsibbadása (valószínűleg az ún. karpális alagút szindróma). A kezelőorvosok ismét rehabilitációra utaltak be, és elvégezték a karpális alagút szindróma digitális tesztjét (KASZ), amelynek eredménye negatív lett. A sikertelen kezelések után, meg kell mondjam, megingott a közegészségügyi ellátásba vetett bizodalmam, és más kivezető utat kezdtem keresni. Ismerősöm tanácsára, aki már régóta tagja az Energynek, a rakovniki kórházban felkerestem MUDr. Stránský doktorurat, és a segítségét kértem. És hiszik vagy sem, a dolgok alapvetően jó irányba fordultak. A doktorúr, aki már évek óta az Energy tanácsadója, és szorosan együttműködik a céggel, rögtön a rakovniki kórházban csináltatott egy deréktáji röntgenfelvételt, illetve CT-t, és beutalt a KASZ EMG vizsgálatára. A kivizsgálások után a doktorúr gerincműtétet javasolt. Az EMG vizsgálaton kiderült, hogy súlyos karpális alagút szindrómában szenvedek, amit azonnal meg kell műteni. Áprilisban megműtöttek, és azóta is az idegsebészeti osztály kezelése alatt állok, de máshol, nem a lakóhelyem intézményében. Állapotom az Energy készítményeinek (Cytovital, Artrin és King Kong) köszönhetően hihetetlenül gyorsan javul, kezelőorvosom is csodálattal és elismeréssel adózik a preparátumok előtt. És mindez csak MUDr. Stránský doktorúrnál tett két látogatásnak köszönhető. Ezért ezúton szeretnék még egyszer köszönetet mondani Stránský doktorúrnak. Köszönetem nem csak a gyors és precíz diagnosztizálásra, hanem a doktorúr kedvességére, készségességére és a hozzám való hozzáállására is vonatkozik. Meg kell mondanom, hogy hosszú-hosszú idő óta most éreztem először, hogy páciens vagyok, és nem csak egy valaki, aki rabolja az orvosok idejét.

Jaroslava Turková, Chrudim

Szerkesztői megjegyzés:

A közzétett eset is mutatja, milyen fontos szerepet játszik a páciens kezelésében a nyugati és keleti orvostudomány együttműködése. A páciens által felkeresett MUDr. Stránský doktorúr (aki a rakovníki kórház orvosa, és az Energy tanácsadója) pontosan a keleti és nyugati orvostudomány diagnosztikai, valamint terapeuta módszereinek kombinálását hirdeti és alkalmazza. A doktorúr és egyben az Energy kívánsága is az, hogy minél több orvos dolgozzon az Energy tanácsadóinak sorai között. Ebből a szempontból rendkívüli fontosságot tulajdonítunk az orvosi-lektori előadásoknak, ahol az érdeklődők maximális információkat szerezhetnek a szakemberektől, beleértve elérhetőségeiket is. Egyúttal minden Energy Klub képes konkrét Energy tanácsadót – orvost javasolni az őket felkereső klienseknek, méghozzá a páciens adott lakhelyének megfelelően. Célunk, hogy minél inkább bővítsük azoknak az orvosoknak a hálózatát, akik számára a nyugati és keleti orvostudomány ismereteinek kombinált használata a páciensről való gondoskodás jobb színvonalát jelenti.

Éppen Stránský doktorúr több éves személyes tapasztalata alapján elmondható, hogy óriási előnyökkel jár a telefonos orvosi szolgálat is, nem csak a Klubok, de az Energy Konzultációs Központjai esetében is, amikor az orvosok azonnali hathatós segítséget, tanácsot vagy információt (a páciensek által szedett gyógyszerekkel, a betegségek latin nevével, a kivizsgálások eredményeinek interpretációjával, stb. kapcsolatosan) tudnak nyújtani, esetleg közvetlenül meg is oldhatják az adott páciens problémáit.

Tartalom


A Cytosan és a Drags imun HIV fertőzött gyerekeken segítenek Kambodzsában

Kambodzsa Délkelet-Ázsia egyik országa, amely a Thaiföldi-öböl partján, Thaiföld, Laosz és Vietnam között fekszik. Területe nagy részét a Mekong folyó hordalékán kialakult sík vidék borítja, hegységeket csak az országhatárok mentén találhatunk.

Az országban szélsőségesen primitív egészségügyi rendszer működik. Vidéken szinte nem is létezik semmiféle egészségügyi ellátás. Ez természetesen elősegíti a legkülönbözőbb betegségek terjedését. Járványos bélfertőzés például egyáltalán nem ritka ebben a térségben, és a gyerekek körében ez a betegség szedi a legtöbb áldozatot. Statisztikailag nagyjából minden harmadik kambodzsai tuberkulózisban szenved. A kormány azonban Kambodzsa egész területére kiterjedő szakmonitoringot (új esetek felkutatását) és díjtalan kezelést biztosít mindenki számára. A tuberkulózisos betegek magas száma szoros összefüggésben van a HIV vírus jelenlétével is, amely az ázsiai országok között egyébként Kambodzsában a legelterjedtebb. Tekintve, hogy a lakosság nagy része analfabéta, a HIV pozitív fertőzöttek felkutatása és kezelése rendkívül problematikus.

A House of Family a trnavai egyetem és a pozsonyi Szt. Erzsébet Egészségügyi Főiskola közös humanitárius projektje. A kormányon kívüli státuszú szervezet székhelye jelenleg Phnom Penhben, Kambodzsa fővárosában van. A szervezetnek két háza van, ahol átlagosan 60 HIV pozitív gyermeket kezelnek. A projekt nagy hírnévnek örvend Kambodzsában. Az ott dolgozók munkáját gyakori hivatalos látogatások kísérik, és maga a kambodzsai király is tud a House of Family létezéséről.

Munkám egyik legfontosabb része, hogy sikerüljön a nyugati orvostudomány által kínált módszereken kívüli megoldást találni a HIV/AIDS gyógyítására. A projekt iránt nagy érdeklődést mutató Energy cégnek köszönhetően, tanulmányt készítek a Cytosan és a Drags imun ilyen irányú használatáról. A Drags imun természetes antibiotikumként hat, antibakteriális, vírusellenes és antioxidáns hatású készítmény, amely pozitív hatással bír légzési megbetegedések (akár vírusos, akár bakteriális), hepatitisz, fertőző mononucleosis és sömör esetén. A Cytosan jótékonyan befolyásolja az immunrendszer működését, hatékony segítség a herpesz, valamint a citomegalovírus által okozott fertőzések esetében. Ezek a betegségek nagy veszélyt jelentenek az AIDS-ben szenvedőkre nézve. A projektben részt vevő gyerekeket két csoportba osztjuk. Az egyik csoportba kerülnek azok a gyermekek, akiknél már antiretrovirális terápiát kell alkalmazni, a másikba, akinél még nem. Vannak gyerekek, aki viszonylag jól érzik magukat, mások gyakran szenvednek különböző fertőzésekben, esetleg vannak olyanok, akiknél a kezelés nem vezet eredményre, vagy a betegség végstádiumában vannak. A kutatás eredményét tudományos publikációként közzé teszem, és tapasztalatomat, valamint tudásomat szívesen megosztom természetesen a Vitae magazin olvasóival is.

MUDr. Henrieta Dubovská, Trnava

Tartalom


A Spiron eukaliptusz-kivonatot tartalmaz

Az eukaliptusz (bot. Eucalyptus) melegkedvelő, örökzöld és gyorsan növő fa. Eredeti hazája Ausztrália. Néhány példánya akár 150 m magasra is megnőhet. Sok vízre van szüksége, éppen ezért mocsarak kiszárításánál előszeretettel használatos fafajta. A fa által kipárologtatott éterolajak távol tartják a kellemetlen rovarokat (pl. a maláriát terjesztő moszkitókat), ezért az eukaliptusz sűrűn termesztett fa a szubtropikus területeken, de már Dél-Európában is. Az eukaliptuszból nyert drog éterolajat tartalmaz (1,5-3%), amelynek fő összetevői a cineol (70-85%), cserző- és keserű-anyagok. Az egyes eukaliptusz fajták éterolajai (Oleum eucalypti) különböző összetételűek, sőt egy fajta eukaliptusz éterolajainak is különböző a provenienciója. Az eukaliptusz olaj az egyik legjobb antiszeptikum. Megakadályozza a mikrobák szaporodását, segíti a slejm felköhögését, és pozitívan hat a lázzal szemben. A fa levelét manapság már ritkán használják a különböző terápiákban, ám még mindig készítenek belőle bronchitis és asztma elleni teákat. Az éterolaj sokkal gyakrabban használatos. A fa leveléből desztilláció segítségével nyerhető ki. Az éterolajból fagyasztással lehet izolálni a cineolt, amelynek baktériumellenes hatásai vannak. Az éterolaj és a cineol használata szinte ugyanolyan. Bronchitis, asztma, valamint az orr és a garat gyulladásos megbetegedései, stb. ellen szokás beinhalálni (Spiron) vagy krémek formájában használni.

Martina Szépeová

Tartalom


Energy és a testépítés

Magazinunkban már többször írtunk arról, hogy az Energy készítményeit gyakran használják sportolók is. A jégkorongozókon, biciklistákon és triatlonistákon kívül egy professzionális testépítő is megkedvelte termékeinket. Petr Kostkának hívják, és masszőrként együttdolgozik az ostravai Energy Klubunkkal. A kondíció fenntartása és a szervezet megerősítése érdekében a King Kongot, a Fytomineralt és a Probiosant használja. Ezek a készítmények speciális diéták alatt is fogyaszthatók. Petr Kostka étrendje a versenyekre való felkészülés időszakában szigorú szabályok szerint alakul. Csakis főtt csirkehúst és halat, rizst, zabpelyhet és piskótát eszik. Idén a morvaországi bajnokságon 3. a csehországi bajnokságon pedig 4. helyezést ért el. Legnagyobb vágya természetesen, hogy jövőre a dobogó tetején állhasson, szorítsunk hát neki! ( r )

Tartalom


Érdekelni fogja Önöket

* A tudósok már régóta meg vannak győződve arról, hogy a HIV vírus a csimpánzról került át az emberre. A birminghami egyetem kutatói ráadásul azt is megállapították, hogy mindez mikor és hol következett be. A betegség kialakulásának helyszíne, ha minden igaz, Kamerun, időpontja pedig a XX. század eleje. A vírus eredeti hordozói valószínűleg nem a csimpánzok, hanem egy másik, valószínűleg Nyugat-Afrikából származó majomfaj volt. Ezek a majmok fertőzték meg a csimpánzokat, akik pedig “továbbadták” a vírust az embernek.

*A vírus átkerülésétől fogva az ember azonnal fertőző. A testben megkezdődik a HIV-vel szembeni ellenanyagok termelése. Rajtuk keresztül lehet diagnosztizálni a betegséget. Az ellenanyag jelenléte azonban csak a fertőzést követő 6.-12. hét múlva állapítható meg. Érdekesség, hogy a HIV vírus 60° C feletti hőmérsékleten elpusztul.

*Minden, még a legenyhébb betegség is terhelést jelent a szervezet számára. Az AIDS betegség kialakulása – a HIV pozitív állapotból – ún. reinfekcióval következik be, azaz, akkor, ha ismét HIV vírus kerül a szervezetbe.

*Napjainkban megközelítőleg 40 millió HIV fertőzött ember él a világon. Tavaly cca. 3 millió ember halt meg AIDS-ben. A helyzet Afrika Szahara alatti területein a legsúlyosabb, ahol a fertőzöttek mintegy 64%-a él. A Cseh Köztársaságban évente átlagosan 50-60 új HIV fertőzöttet regisztrálnak. 2006-ban a számuk 93 volt.

*A brnoi kardioközpontban az orvosok nemrégiben megoperáltak egy AIDS beteg nőt. Testen kívüli keringés használatával daganatot távolítottak el a jobb szívkamrából. A kétórás, sikeres műtét az első olyan szívműtét volt Csehországban, amelyet egy AIDS betegen végeztek el.

*Az UNAIDS szerint 2008-ban 22 milliárd dollárra lesz szükség az AIDS terjedésének megfékezéséhez.

Tartalom


A légzés leleplezett titkai

A légzés fontosságáról, valamint életünkre gyakorolt befolyásáról már sokat hallottunk. Csakúgy, mint a lélegzet és az emóciók közti kapcsolatról. Ezek az információk azonban futólagos intellektuális megértésen túl kevesünkben hagytak mély nyomot. Miközben, ha egy pillanatra abbahagyják ezen sorok olvasását, teljesen világosan észlelhetik, hogy éppen lélegeznek. A belégzés és kilégzés ciklusa éber állapotban megközelítőleg tizenkétszer ismétlődik, alvás közben ez a szám a felére csökken. Huszonnégy óra leforgása alatt tehát minimum tizenháromezerszer lélegzünk be levegőt! Lélegzetvételeink azonban általában felületesek, ezért megfosztjuk magunkat a mély, természetes levegővétel jótékony hatásaitól. A lélegzet (ideális esetben) testünk három fő üregét, az intelligencia három fő központját köti össze: a fejet, a szívet és a hasat. Talán érdemes lenne közelebbről is megvizsgálni ezt a jelenséget.

Ha valaki azt mondja, lélegezzenek mélyeket, olyan mélyet, amilyet csak tudnak, mit tesznek? Próbálják ki! Valószínűleg behúzzák a hasukat, kitágítják mellkasuk felső részét, és felemelik a vállukat. Ahhoz szoktunk ugyanis hozzá, hogy csak tüdőnk felső részébe lélegezzük be a levegőt, miközben a tüdő potenciális térfogata sokkal nagyobb az alsó részen! A helytelen légzési szokásainknak köszönhetően tüdőnk több mint felét megfosztjuk a friss levegőtől!

Lélegzetvételünk sebessége és mélysége természetesen nagyban függ attól, milyen állapotban vagyunk, hogyan érezzük magunkat, mit csinálunk. Másképpen lélegzünk szélsőségesen megterhelő helyzetben vagy stressz (percenként majdnem százszor!) esetén, illetve elalvás előtt. Azonban a legtöbb esetben állapotunkra való tekintet nélkül csak a mellkasi légzésre hagyatkozunk (kitágul a tüdő felső része, és megemelkedik a kulcscsont). Csak nagyritkán lélegzünk be levegőt a tüdő alsó részére, ahol a legtöbb vér vár az oxigénre. A lélegzetvétel elmélyítése és lelassítása azonban feszült pillanatokban hatékony orvosság lehet, hiszen segít megnyugodni, és visszanyerni az objektivitásunkat.

A mély belégzés és kilégzés olyan kellemes és tisztító élményt nyújthat, hogy az már szinte hihetetlen. Amint egyszer átélik a mély, nyugodt lélegzetvétel felszabadító erejét, maguk is meglepődnek, hogy a lélegzetvétel mekkora befolyással bír testünk folyamatira, tudatunk, kedvünk, érzelmeink állapotára. Ez részben annak is köszönhető, hogy amikor mélyeket lélegzünk testünk endorfinokat, boldogság hormonokat szabadít fel. A lélegzet nagy előnye, hogy szüntelenül nálunk van. Amennyiben megtanulunk helyesen (azaz természetesen) lélegezni (pontosabban, ha sikerül megszabadulnunk rossz légzési szokásainktól), hatalmas átalakító erő kerül a kezünkbe. Feszült pillanatokban a légzés a leggyorsabb, legolcsóbb és leghatékonyabb útja a nyugalom megtalálásának, a környezetünkkel való kiegyezésnek, valamint testi és lelki békénk megteremtésének. Abban az esetben, ha a légzést kissé metaforikusan szemléljük, megszabadulhatunk a régitől (kilégzés), és utat nyithatunk az újnak (belégzés).

A természetes lélegzetvétel művészete

Légzésünket nem csak a szokások, de a rossz testtartás is befolyásolja. Még a legkisebb vállsüllyedés is csökkenti a mellkas össztérfogatát, és arra kényszerít bennünket, hogy csak a legfelső részbe lélegezzünk, a bordák és a rekeszizom használata nélkül.

Látszólag pedig pont a rekeszizom a legfontosabb légzési izom. Az emberek nagy többségének azonban csak ködös elképzelése van arról, mi is az a rekeszizom. Ezért tehát: korsó alakú izomzat, amely elválasztja a mellkast a hasüregtől, és sok fontos struktúra halad át rajta (nyelőcső, aorta, idegek, beleértve a bolygóideget is). Képesek vagyunk ugyan rekeszizom nélkül is lélegezni, ám a szóban forgó izomzat ritmikus összehúzódása és elernyedése nélkülözhetetlen az egészséges légzéshez (azaz az egészség megőrzéséhez).

Belégzéskor a rekeszizom összehúzódik, és lefelé, a hasi szervek felé süllyed, míg a bordaközi izmok kitágítják a mellkast. Ez a mozdulat részleges vákuumot alakít ki, amely beszippantja a levegőt a tüdőbe. Amikor mély lélegzetet veszünk, a rekeszizom megkétszerezi, sőt megháromszorozza mozdulatának nagyságát, ezért közvetlenül vagy közvetve masszírozza a gyomrot, a hasnyálmirigyet, a májat, a vesét és a beleket. A rekeszizom legkisebb mozdulata is alapvetően megnöveli a tüdőbe kerülő levegő mennyiségét. A rekeszizom minden milliméternyi tágulása 250-300 milliliterrel több levegőt jelent a tüdőnek! Kilégzéskor a rekeszizom emelkedni kezd, és segít kinyomni a levegőt a tüdőből.

Wilson, a relaxáló technikákról szóló publikáció szerzőjének javaslata szerint, amennyiben szeretnénk átérezni a rekeszizom mozgását, belégzéskor képzeljük el, hogy a levegő egy egyszerű hengerbe (tüdő) áramlik, miközben mozgásra csak a henger alja (rekeszizom) képes. Mellkasunk mindeközben valójában nem lesz nagyobb, nem tágul ki, egyedül a hasunk mozog. Amennyiben köldökük magasságában derekukra teszik a kezüket, érezhetik, hogyan nyomja ujjaikat a táguló rekeszizom. Majd egy nagy lélegzetvétel után lassan és egyenletesen fújják ki a levegőt, amíg a hasuk vissza nem süllyed eredeti helyére.

A rekeszizom mozgását, és ezáltal a mély lélegzetvételt több dolog is akadályozhatja. A legrosszabb a hasizomban és a belső szervekben felgyülemlő felesleges feszültség, amely krónikus stressz, valamint elnyomott érzelmek következtében alakulhat ki. A szóban forgó feszültség tudatos feloldásával elősegítik a mély, egészséges lélegzetvételt, amely cserében megnyugtatja, megszünteti a stresszt és a feszültséget testük más pontjain is.

Ismerni a helyes légzés szabályait, és helyesen lélegezni valóban két külön dolog. A több éves (olykor egész életen át tartó) felületes légzés szokásának (gyerekként szinte mindannyian természetesen a hasba lélegeztünk) megváltoztatásához kedv és gyakorlás szükséges. A mély lélegzetvétel egyszerű gyakorlatát mindazonáltal pár perc alatt elvégezhetik. Ráadásul, ha a nap bármely szakában sikerül megfigyelniük légzésük ritmusát és mélységét, megtették a változás felé vezető út első méterét. Bármikor (mondjuk a megállóban) becsukhatják a szemüket, és magukra maradhatnak a lélegzetükkel. Amennyiben pedig arra lesznek figyelmesek, hogy légzésük gyors és felületes, ugyan mi akadályozza önöket abban, hogy elmélyítsék és lelassítsák? Ebben az esetben nem csak egészségükért tesznek valamit, de elsősorban kényelmükért és jó kedvükért. Amennyiben sikerül megtanulniuk mélyen lélegezni, közelebb kerülnek az intelligencia három központjához: kapcsolatban lesznek saját tudatukkal, a racionális mérlegeléssel, a szívben lakó emócióikkal és érzelmeikkel, valamint a hasukban rejlő bizonyossággal és szilárd ponttal… És most milyen a lélegzetvételük?

Mgr. Michal Petr, Emocionális és szociális kompetenciák lektora, ENNEA oktató ügynökség, Csehország o.p.s.

Felhasznált irodalom:
Wilson P. (1997) – A relaxációs technikák alapkönyve. Olomouc: Votobia
Lewis, D. (2000) – A lélegzet taoja. Prága: Pragma
Hovorka, J. (1993) – A csodák iskolája. Prága: Šulc a spol.
Silbernagl, S., Despopoulos, A. (1993) – Az ember fiziológiai atlasza. Prága: Grada, Avicenum

Tartalom


Éghajlatunk étrendje

Ezúttal nem tudtam elszakadni a görög konyhától. Nem is húzom tovább az időt, és bevallom, hogy most két remek paradicsomlevessel – görögül domatosupával – szeretném gazdagabbá tenni étrendjüket. Tegyék fel Martha és Tena Elefteriad lemezeit, és vágjunk bele!

Domatosupa 1

500 g érett paradicsom, 1 gallyacska zellerzöldje, karikákra vágott sárgarépa, 1 apróra vágott közepes fej hagyma, 2-3 fokhagymagerezd, 1 teáscsésze szezámmag, ˝ csésze olívaolaj, só, bors, ˝ liter víz.

A paradicsomokat megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd egy kevés vízben 25 percig főzzük. Átpasszírozzuk, és az így kapott paradicsomlét beleöntjük egy csészébe. Hozzátesszük az olajat, és 5 percig főzzük. Hozzá tesszük a darált szezámmagokat, és még egyszer az egészet felforraljuk. Ez után beletesszük a többi hozzávalót. 20 perc elteltével megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk, és tálaljuk.

Domatosupa 2

1 kg érett paradicsom, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, 1 nagyobb fej hagyma, 1 mogyoróhagyma, csipetnyi őrölt szerecsendió, 3 csésze tyúkhúslé, ˝ kiskanálnyi kapor, 1 csésze tej, só, bors.

Megmossuk a paradicsomot, majd nagyobb darabokra vágjuk. A vajjal együtt felmelegítjük az olajat, üvegesre pirítjuk a hagymát és a mogyoróhagymát, azonnal hozzátesszük a paradicsomot és a csipetnyi őrölt szerecsendiót. 5-8 percig pároljuk. Hozzáöntjük a húslét, majd 15 percig főzzük, amíg a paradicsom szét nem esik. Ez után az egészet átpasszírozzuk, és az így kapott lét melegen tartjuk. Hozzáadjuk a kaprot, a sót és a borsot, majd még 5 percig hagyjuk rotyogni. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejet. Ezt a kiváló levest hidegen tálaljuk.

Barbara Dlouhá

Tartalom


Tudta?

*Ha minden léghólyagocskát egymás mellé tennénk, kiterítenénk, 130 m2-nyi felületet kapnánk.

*Rendkívül érdekes, hogy a levegő a hangszálak környékén 20m/s sebességgel, mélyebb lélegzetvételkor akár 36 m/s sebességgel áramlik. Köhögéskor a levegő sebessége elérheti a 120 m/s, ami egy fákat kicsavaró ciklon erejével egyenlő.

*A befogadott levegő térfogata ideális esetben meg kéne, hogy feleljen tüdőnk kapacitásának (5000 ml), mi azonban egy lélegzetvétel alkalmával csak fél liter levegőt szívunk be!

Tartalom


Elolvastuk Ön helyett

Minden történelmi nyelv ugyanazt a szót használja a lélegzet és a lélek kifejezésére. A latin “spirare” ige jelentése: lélegezni, a “spiritus”-é pedig, lélek. Ugyanezt a szótövet fedezhetjük fel az “inspirace” szóban is, ami belégzést jelent. A görög “psyche” szó jelentése: belélegzés és lélek. A német “atmen” (lélegezni) szó vitathatatlanul rokonságban áll az indiai, azonos jelentésű “atman” szóval. Az indiaiaknál ráadásul azt az embert, akinek sikerült elérnie önmaga beteljesedését Mahatmának hívják, ami szó szerint “nagy lelket”, esetleg “mély lélegzetet” jelent. Indiai tanokból azt is megtudhatjuk, hogy az életerő hordozója a “pranának” nevezett lélegzet. A Bibliából ismerjük, hogy Isten földből gyúrta az embert, bele lélegezte saját isteni lélegzetét, és így jött létre az “élő”, lélekkel megáldott teremtmény. Ez a kép szépen demonstrálja, hogyan kerül a formális aspektusú anyagi tárgyba valami, ami nem belőle ered, azaz hogyan jut bele az isteni lélegzet. Csak ami az alkotáson kívül eső szférából jön, az teszi az embert lélekkel felruházott teremtménnyé. Ezzel a lehető legközelebb kerültünk a lélegzet titkához. Nem a miénk csak hozzánk tartozik. Nem ő van bennünk, hanem mi vagyunk benne. A lélegzet köt össze minket azzal, ami a teremtményen, a formán kívül van. A lélegzet gondoskodik arról, hogy a metafizikai hátérrel való kapcsolat ne szenvedjen kárt. Úgy élünk a lélegzetben, mint egy nagy anyaméhben, amely a kis, korlátozott létünk határainál sokkal messzebbre nyúlik. A lélegzet az élet, az utolsó nagy titok, amit nem lehet megmagyarázni vagy definiálni, aminek csak megnyílhatunk, és hagyhatjuk, hogy áramoljon bennünk – és ezáltal megismerjük.

Thorwald Dethlefsen, Rüdiger Dahlke – A betegség útja

Tartalom


Energy Group – Társaság határok nélkül

Csehország:

 • Az Energy lektorainak, regionális és team menedzsereinek hagyományos munka-relaxációs találkozója október második hétvégéjén kerül megrendezésre Poděbrady fürdővárosában. A szombati szakmai program után a részt vevők kihasználhatják a Bellevue szálloda szolgáltatásait, és vasárnap egy rövid “Üzleti kommunikáció” című szeminárium várja az érdeklődőket.
 • Október 16. és 19. között rendezik meg Brnoban a Hospimedica nevű egészségügyi technika, rehabilitáció és egészség szakkiállítását. A bioinformációs terápia iránt érdeklődőket az Energy kínálatával, tanácsadással és Supertronic-os méréssel várjuk.

Magyarország:

 • A Hungary Energy Kft. forgalma a nyári hónapokban sem esett vissza. A Peralgin és a Regalen akciója óriási sikert aratott, és továbbra is nagy az érdeklődés a Probiosan iránt. A B!omultivitamin bevezetése is pozitív visszhangra talált.

Szlovákia:

 • Az Energy Társaság a pozsonyi EK képviseletében ismét részt vesz a szeptember 20. és 23. között tartott Interbeauty 2007 c. kiállításon, amelyet a pozsonyi Incheba vásárvárosban rendeznek meg. Az Energy cég a termékek eredetiségét értékelő versenybe ezúttal a B!omultivitamint nevezi be, három kategóriában is. Szurkolunk!

Lengyelország:

 • Krakkóban, a Royal hotelben, szeptember 22.-én kerül megrendezésre az Energy készítményei és filozófiája iránt érdeklődők tanfolyama/konferenciája.
 • A lengyel Energy október 19. és 21. között a katowicei vásáron mutatja be cégünk termékeit. A vásár mottója: Közelebb az egészséghez, közelebb a természethez – találkozás a természetgyógyászattal”.
 • A nagy érdeklődésre való tekintettel zajlanak a következő, októberi lublini orvoskonferencia előkészületei.

Tartalom


Nincs a földön olyan gyógynövény, amely ne lenne jó valamire

ŐSZI ÁRPA

Hordeum vulgare

Régi ismerősök: a serfőző, a pék és az orvos

Az őszi árpa, latin nevén a Hordeum vulgare botanikai szempontból a pázsitfüvek családjába tartozó növény, egyébként csakúgy, mint a többi ismert gabonaféle (búza, rozs, zab). Az árpa az egyik legrégibb termesztett növény, és csakúgy, mint korábban ma is nagy népszerűségnek örvend. Árpakását ettek a gladiátorok, hogy erősebbek legyenek, árpakását kaptak a csecsemők is, ha már kevés volt az anyatej, és a római, valamint a görög istenek is szívesen fogyasztották, és árpasört ittak hozzá. Hozzánk valószínűleg a délkelet-ázsiai nomád, vándorló népeknek köszönhetően jutott el.

Az árpa napjainkban Csehország második legelterjedtebb mezőgazdasági növénye a búza után, és a negyedik legelterjedtebb termény a világon.

Az árpa egy éves növény, amelynek több vadonélő és termesztett faja is létezik. A termesztette árpát évente kétszer takarítják be – tavaszi és őszi árpa. Az őszi árpa nagy részéből takarmány, a jobb minőségű tavaszi árpából általában sörfőző és szeszfőző maláta készül. Az élelmiszeriparban csak az össz-árpatermelés töredéke kerül feldolgozásra (árpadara, árpából készült pékáru, pótkávé). Az utóbbi időben egyre nagyobb az érdeklődés az árpa iránt, ezért érthető módon az ára is egyre magasabb. És nem csak azért, mert az árpának magas a tápértéke, rengeteg B vitamint tartalmaz, képes csökkenteni a koleszterinszintet, és preventíven hat a civilizációs betegségek kialakulásával szemben, hanem azért is, mert árpából évről évre kevesebb terem. Csehország már Angliából és Franciaországból importálja a sörmaláta előállításához szükséges árpát, és szakemberek már dolgoznak azon, hogy lehetne a jövőben hüvelyesekkel helyettesíteni az árpát a malátagyártásban. A válasz arra a kérdésre, hogy miért csökken ilyen drasztikusan a minőségi árpa mennyisége, rendkívül egyszerű. Az árpa olyan növény, amely hihetetlenül érzékenyen reagál az időjárás szélsőséges változásaira, a klimatikus változásokra, a gombák támadására, a talaj minőségére és valamennyi termesztői hibára (fontos az időbeni vetés, és a helyesen kiválasztott elővetemény). Az utóbbi idők időjárása, a jellegzetesen hosszú, fagyos tél, a nedves tavasz és a száraz nyár nem tett jót az árpának – későn hajtott ki, megpenészesedett vagy elszáradt. Valószínűleg hamarosan bele kell törődnünk, hogy a sörnek enyhe zöldbabos, csicseri borsós vagy zöldborsós mellékíze lesz.

Nem meglepő, hogy az árpa emberemlékezet óta része a hagyományos népi gyógyászatnak. A betegek lázcsillapítóként mézes árpás vizet fogyasztottak, de árpából készült főzetett használtak régebben hidegrázás, hörghurut, felső légúti gyulladás, köszvény, fekélyes betegségek, valamint hasmenés, szorulás és vastagbélgyulladás ellen is. Árpaszalma-főzetet tettek fürdővízbe és pakolásokba, hogy ezzel enyhítsék a sömör és az ekcéma tüneteit, az ízületfájdalmat és a dagadt boka fájdalmát. Az árpamaláta kifejezetten tápláló étek, kiválóan pótolja a cukrot vagy a mézet, használata terhesség alatt és betegségből való lábadozás időszakában javasolt, mivel képes teljes egészében megerősíteni a szervezetet. A természetgyógyászat és az egészséges életmód területén óriási érdeklődés mutatkozik a szárított és őrölt fiatal árpanövényeket tartalmazó készítmények iránt. A fiatal árpa aminosavak, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, klorofil és létfontosságú enzimek gazdag forrása. Az érett árpaszemektől eltérően a fiatal árpa nem tartalmaz glutént, azaz sikért, ezért a coeliákiában szenvedő páciensek is fogyaszthatják. A fiatal árpában nem csak az a fantasztikus, hogy nagy mennyiségben tartalmaz tápanyagokat (amelyek egyébként javítják a szervezet egészségügyi állapotát, méregtelenítenek, táplálnak, és preventíven hatnak egy sor megbetegedéssel szemben – elsősorban antioxidáns hatása miatt - és azért mert képes csökkenteni a belső környezet savasságát). Hanem az is, hogy energetikai szempontból erősen jang potenciájú, amit leginkább egy kisgyermek lelkes, leköthetetlen energiájához lehet hasonlítani, és amely képes lendületbe hozni az életenergiát, ott, ahol erre szükség van, támogatja az egészséges növekedést és a vitalitást.

A fiatal árpa hatásairól nemsokára önök is meggyőződhetnek. Az Energy Klubokba ugyanis éppen most érkeznek meg a Barley nevű biológiailag aktív, élő, fiatal árpából készült zöld nektárok, amelyek felfrissítik, megfiatalítják önöket, és színt hoznak a szürke őszi napokba.

Mgr. Tereza Viktorová

Tartalom