Miesto kávy Gaba

Pil som trošku viac kávy ako by sa asi malo. Odniesol si to môj žalúdok a spánok. Keď nemôžete v noci spať, tak prvé, po čom siahnete ráno, je káva. O chvíľku ďalšia, jedna voňavá pred obedom, ďalšia po obede a hádajte, čo som mával miesto olovrantu. Áno, kávu. No a v noci som samozrejme nemohol zaspať. Zaujímavý kolotoč.

Kávu som teda vysadil úplne. Samozrejme, nezaobišlo sa to bez bolesti hlavy hneď na druhý deň, ale to vyriešil väčší príjem tekutín a jednorázovo 5 tabliet Flavocelu.  (Na ten ja nedám špeciálne dopustiť, je to moja prvá voľba pri akomkoľvek pokuse baktérií alebo vírusov napadnúť moje zdravie.) Káva mi však dávala aj pocit takého nabudenia, prosto ma prebrala. Hľadal som alternatívu, ktorá fungovala a zároveň, aby nebola problematická pre žalúdok alebo obličky. Samozrejme, prvá voľba padla na čaj. Ich ponuka je pestrá, avšak väčšinou okamžitý účinok málo presvedčivý. Samozrejme, nehovorím o čajoch liečivých, tie sú perfektné. Ja som však hľadal niečo, čo môžem piť každý deň, aj viackrát a bude to príjemne povzbudivé. Odpoveď som našiel v zelenom čaji GABA. Má viacero výhod, pričom tie najväčšie sa týkajú priamo zdravia. Mne však vyhovuje, fakt že sa dá pripraviť viacero spôsobmi. Mám rád, keď je okolo niečoho malinký rituál. Koniec koncov aj kávu pripravujeme a dokonca aj pijeme s prvkami obradu.
Prezradím vám môj najobľúbenejší spôsob prípravy zeleného čaju GABA, ktorý bude mať na vás rovnaké, ak nie väčšie účinky ako káva. Budeme pripravovať horúcu variantu Gaby.

Nechajte teda zovrieť 0,75 l vody. Do vriacej vody prilejte asi deci studenej. Dosiahnete tak teplotu okolo 70 °C, čo je ideálne na prípravu zeleného čaju. Do čajníka dajte jednu polievkovú lyžicu GABY a zalejte pripravenou vodou. Pridajte lyžicu medu. (Med by mal byť z kvetov vo vašom okolí – je to osvedčený trik proti alergickým prejavom na peľ. Rozhodne by to nemal byť med z mega obchodných reťazcov, to má pramálo čo spoločné s ozajstným medom.) Dobre premiešajte, aby sa med úplne rozpustil. Gaba pekne vystrie svoje lístočky a bude jej celkom dosť. Ak sa tak nestalo, nemáte správnu GABU. Miešaniu sa chvíľku venujte. Po 5 – 6 minútach čaj zceďte. V tejto chvíli si ja pridávam mlieko. Asi deci. Dá čaju takú zamatovú dochuť a zvýrazní niektoré jeho chute.
Takto pripravený čaj vás povzbudí a či mi veríte alebo nie, aj vám zlepší náladu. Máte čaj na celý deň a nezabudnite, že zmes, ktorá sa zachytila v sitku, môžete ešte minimálne 4-krát použiť.

Na zdravie!

Jozef Černek

 

 

xSys-5927x

Zdieľajte nás na sociálnych médiách

Nikdy nepochybujte o tom, že malá skupina otvorených ľudí môže zmeniť svet. V skutočnosti je to to jediné, čo ho naozaj mení.