GREEN TEA - GABA (Zelený čaj - Gaba)

Mnohým učaroval vzácny Zelený čaj - Gaba. Aj z tohto dôvodu Vám prinášame doplňujúce informácie z prednášok o čajoch Jozefa Černeka, ktoré ste mali možnosť zažiť aj vo Vašom Klube Energy.
Ďalšie zaujímavé informácie si môžete prečítať aj v článku MUDr. Júliusa Šípoša.

Čo je to Green Tea - Gaba?
Je to špeciálny zelený čaj mimoriadnej kvality a výnimočných vlastností. V porovnaní s bežným zeleným čajom obsahuje až 20-násobne viac kyseliny gama-aminomaslovej, veľké množstvo antioxidantov, katechínov, flavonoidov, minerálov a vitamínov. Čajovinu tvoria kvalitné čajové lístky, ktoré prešli špeciálnym procesom anaeróbnej úpravy, zvinutia a sušenia, čo dodáva čaju výnimočné vlastnosti, osviežujúcu a lahodnú chuť. Kyselina gama-aminomaslová (GABA) je aminokyselina, ktorá preniká aj tzv. hematoencefalickou bariérou (t.j. preniká z krvi priamo do mozgového tkaniva) do nervových buniek (neurónov), kde má ako inhibičná aminokyselina dôležitú úlohu pri zmierňovaní ich nadmerného dráždenia, ktoré môže viesť k psychickým problémom, depresii a podobne. Zelený čaj Gaba pomáha znižovať vysoký krvný tlak, potláča arytmiu, zabraňuje kŕčom, odbúrava alkohol v krvi, pomáha pri znižovaní nadváhy, podporuje imunitu, zlepšuje prekrvenie a okysličenie mozgu, spomaľuje procesy starnutia. Zelený čaj Gaba možno používať v bežnom množstve aj ako doplnok pitného režimu.
 
Z mojej prednášky:

Zelený čaj GABA je nová funkčná potravina, ktorú objavili v čínskej akadémii poľnohospodárskych vied (tu sa údaje odlišujú, niektoré zdroje hovoria, že ako prví ho pred 20 rokmi objavili Japonci). GABA - Gama-Amino-Butyrige Acid - je neproteínová aminokyselina, ktorá má rôzne funkcie: protikŕčová, potláča nervózne pohyby a pomáha znižovať krvný tlak.
 
Aminokyselinu produkuje ľudské telo. Jej hlavnou úlohou je spomaliť ničenie neurónov v mozgu. Vďaka tejto spomaľovacej funkcii, GABA pošle správy do mozgu, miechy, srdca, pľúc a obličiek, aby spomalili.
Znamená to, že GABA je protistresová, zameraná proti nepokoju, utišuje a pomáha relaxovať. Klinicky sa používala pri obavách zo sexuálneho náporu, problémoch s prostatou a ako nenávykový prípravok na upokojenie.
 
Čaj GABA je absolútne prírodný zdroj GABA. Pred viac ako 20 rokmi ho objavili japonskí vedci, keď hľadali spôsob uchovania potravy. Objavili, že tento čaj má vysokú koncentráciu GABA-prvkov, oveľa vyššiu ako ktorýkoľvek iný čaj.

Odvtedy sa GABA stal základom japonskej diéty. Je to osviežujúci nápoj, ktorý konzumujú všetky vekové kategórie. GABA sa cení kvôli mnohým zdravotným prínosom, ako sú:
- zníženie vysokého krvného tlaku
- mentálna čulosť
- pomoc pri redukovaní hmotnosti
- antioxidačný
- antibakteriálny
- uvoľnenie stresu a obáv
 
Oxidácia

Oxidácia znamená vystavenie čajových lístkov na vzduch po ich zbere. Čierny čaj je oxidovaný na 100%, zelený čaj nie je oxidovaný - suší sa bezprostredne po zbere.
Výroba čaju GABA znamená obohatenie čerstvých čajových lístkov o dusík namiesto o kyslík. Atmosféra bohatá na dusík zvyšuje obsah prirodzeného GABA, ktorý sa nachádza v čajových lístkoch.
Čaj, ktorý sa označuje ako GABA, musí spĺňať minimálne štandardy, ktoré určila japonská vláda. Čaja GABA má najvyššiu koncentráciu katechínov, flavonoidov a polyfenolov. Antioxidanty pomáhajú pri boji s mnohými typmi chorôb vrátane rakoviny, Parkinsonovej choroby, hluchoty spôsobenej vekom alebo užívaním liekov, schizofrénie a Alzheimerovej choroby.
 
Príprava
Je niekoľko spôsobov, ako pripraviť čaj GABA a ten, ktorý si zvolíte, závisí od vašich chutí a zvyklostí. Bez ohľadu na to, ako ho pripravujete, potrbujete zhruba 5 gramov čajových lístkov. Je to zhruba množstvo kopcovitej čajovej lyžičky a je to dosť na to, aby sa dalo urobiť niekoľko šálok čaju.
 
Dávkovanie na celý deň

Mnohí ľudia považujú za pohodlné pripraviť si čaj na celý deň. Tak jednoducho zoberte 5 gramov čajových lístkov a zalejte ich 3 alebo 4 šálkami horúcej vody. Nechajte čaj pôsobiť zhruba 5 minút a sceďte čaj, aby ste oddelili lístky od tekutiny. Čaj môžete ponechať teplý v termoske alebo ho môžete schladiť. Ľadový čaj. GABA je osviežujúci najmä v lete, takže vtedy ho môžete pokojne skladovať v chladničke.
 
Dávkovanie do šálky
 Čaj GABA môžeme variť aj v malých množstvách po šálkach. Podstatou tejto metódy je, aby sme čajové lístky vybrali z tekutiny po uplynutí relatívne krátkeho času, aby sa lístky mohli použiť opäť.
 
Odmerajte 5 gramov čaju a dajte ho do šálky alebo malého hrnčeka. Prvé lúhovanie by malo by krátke  zhruba 35-40 sekúnd. Po uplynutí tejto doby sceďte čaj tak, aby ste čajové lístky mohli použiť ešte raz. Každé ďalšie lúhovanie čaju by malo trva o 30 sekúnd dlhšie, takže tretie lúhovanie bude trvať zhruba 1,5 a 2 minúty.
 
Lúhovanie v chladnej vode
Čaj GABA môžeme lúhovať aj v 4 alebo 5 šálkach studenej vody. Nechajte ho v nej pôsobiť zhruba 30 minút a 1 hodinu, potom sa čaj môže piť. Čajové lístky nechajte vo vode aj počas konzumovania čaju  lístky odfiltrujte až počas nalievania. Táto metóda je pohodlná pre ľudí, ktorí sú v pohybe. Študenti alebo zaneprázdnení ľudia si môžu rýchlo pripraviť čaj ráno a nechať ho lúhovať počas pobytu v škole alebo počas práce. Čaj GABA si môžeme tak vychutnáva počas celého dňa.
 
Alkohol je návyková látka a alkoholici pociťujú ustupujúce symptómy, keď prestanú piť.GABA môže tieto príznaky zmierniť a užívanie čaju GABA môže predchádzať a eliminovať stavy po opitosti.
Pitie čaju GABA pred požitím alkoholu  zmierňuje stavy po opitosti.

Zdieľajte nás na sociálnych médiách

Nikdy nepochybujte o tom, že malá skupina otvorených ľudí môže zmeniť svet. V skutočnosti je to to jediné, čo ho naozaj mení.