Na moje konštatovanie, že „najviac času svojho života trávime obstarávaním potravy, jej prípravou a jedením“, som dostal zopár protichodných reakcií. Preto som sa rozhodol moju myšlienku trochu rozviesť.
Koľko hodín denne jeme, trávime v reštaurácii, kaviarni? Koľko hodín denne trávime doma v kuchyni prípravou jedál a ich nakupovaním? Koľko hodín pracujeme, aby sme si mohli to jedlo a pitie kúpiť? A koľko hodín pracujeme, aby sme si mohli kúpiť byt s kuchyňou, jedálňou, toaletou - ktoré potom vybavíme zariadením (kuchynská linka, stôl, stoličky, sporák, ohrievač vody, umývačku riadu, nezdravá „mikrovlnka“ a ďalšie spotrebiče, hrnce a množstvo náčinia a riadu)?
Všetci sme iní. Máme rozdielny metabolizmus, rozdielnu konštitúciu a kondíciu. Rodíme sa s rôznymi predispozíciami a trpíme rôznymi chorobami. Žijeme v rôznych klimatických podmienkach s inými poľnohospodárskymi zvyklosťami. Máme rozdielnu prácu a pohyb.
Napriek tomu existuje zopár zásad, ktoré by sme mali dodržiavať.
1. Nejedzte a nepripravujte jedlo, ak ste vyčerpaní, v strese a plní negatívnych emócií
- vyčkajte kým sa upokojíte, odpočiňte si
- vytvorte si pri stolovaní maximálnu pohodu a nepreberajte negatívne témy
- ak ste chorí, nenúťte sa do jedla, doprajte si pôst
2. Jedlo pripravujte len z čerstvých surovín a vyhýbajte sa
- konzervantom, farbivám, emulgátorom, stabilizátorom, dochucovadlám
- geneticky modifikovaným potravinám
- mrazenej strave
- polotovarom – sú to energeticky mŕtve potraviny
- fast-foodom
- čím čerstvejšie potraviny, tým väčšia energia (hologram, vyžarovanie)
- potraviny po uvarení bezprostredne skonzumujte, lebo po vychladnutí sa v strave začínajú množiť nežiaduce mikroorganizmy
3. Konzumujte potraviny z nášho klimatického pásma a v čase ich prirodzeného dozrievania
- ovocie, zelenina, olejnaté produkty -z teplejších klimatických pásiem ochladzujú (napr. banán – extrémne ochladzuje). Organizmus po ich konzumácii otvára póry a uvoľňuje teplo, čo je v našich podmienkach, najmä v zime, nežiaduce, pretože sa naruší termoregulácia, oslabí sa imunitný systém a človek skôr ochorie. Odporúčame riadiť sa tabuľkami čínskej medicíny o tepelnom účinku potravín.
- pre naše klimatické pásmo tiež nie sú veľmi vhodné ľuľkoviny (zemiaky, paradajky, baklažán). Vyžadujú špeciálnu úpravu, aby nemali negatívny dosah na zdravotný stav človeka.
4. Ak je to možné, používajte ekologicky pestované potraviny
- bez pesticíd, isekticíd, umelých hnojív
- BIO vždy neznamená, že potraviny sú zdravé (napr. BIO polotovary, BIO salámy, BIO cukor, BIO alkohol, „BIO cigarety“ - a potom dostanete BIO rakovinu)
5. Varte na ohni
- ideálne sú kachle na drevo, v dnešnom civilizovanom svete ich nahrádza plynový sporák
- nepoužívajte teplovzdušné rúry, elektrické a indukčné variče a už vôbec nie „mikrovlnky“
- pečené, sušené, extrudované potraviny sú zbavené vody, pri ich konzumovaní sa bunky vysušujú a človek sa dostáva do väčšieho stresu (pečivo, keksy, „polystyrénové chleby“, sójové mäso, sójové mlieko)
6. Používajte prírodné a zdraviu neškodné materiály
- smaltované hrnce, sklo, keramiku, porcelán, hlinu, drevo
- nepoužívajte teflonové panvice, hliník, cín, meď, nikel, plasty
7. Medzi jedlami dodržiavajte dostatočné prestávky
- jedzte, iba ak ste hladní
- medzi jedlami nejedzte – „bodová diéta“
8. Každé sústo žuvajte dostatočne dlho
- až kým sa strava stane tekutou – cca 50-krát
- ak do úst dáte len malú porciu, skôr ju rozžujete; pri veľkom súste samovoľne zhltnete časť
- sliny uvoľnené pri žuvaní udržiavajú acidobázickú rovnováhu
- spevňujú sa zuby, posilňuje sa peristaltika čriev
- energia z potravy sa začína vstrebávať už v ústach
- štiepia sa zložité cukry vďaka enzýmu amyláza, ktorého dostatočné množstvo je iba v slinách
- nepožuvané kúsky jedla spôsobujú kvasenie a hnitie v čreve
9. Počas jedla a po jedle nepite
- rozriedite tým tráviace šťavy a organizmus musí vylúčiť ďalšie (množstvo enzýmov je v živote človeka obmedzené), pričom spotrebuje energiu navyše a strava dovtedy leží v žalúdku
- hlavne nepite studené nápoje – vyhasia tráviaci oheň
- ak ste smädný, napite sa pred jedlom a jedzte až 15 minút po tom
- ideálnejšia pred jedlom je teplá polievka
- po jedle pite až o 2 – 4 hodiny - podľa zloženia stravy
10. Dodržiavajte prirodzené biologické potreby (orgánové hodiny)
- 7.00 – 9.00 raňajkujte po vyprázdnení miso polievku a prípadne obilnú kašu
- 11.00 – 13.00 obedujte; tanier by mal obsahovať všetky potrebné živiny v rôznom množstve podľa vášho metabolického typu
- 17.00 – 19.00 večerajte ľahké, nie mastné jedlo, najneskôr 3 hodiny pred spaním, aby potrava nezostala v žalúdku cez noc; takisto večer nepite, aby ste nezaťažili obličky
11. Jedzte 3 x denne teplú stravu – šetríte si tým enzýmy
- vyhýbajte sa studeným pokrmom hlavne na raňajky (ovocie, jogurt – extrémne ochladzujú). Pri dlhodobej konzumácii tejto „racionálnej výživy“ sa naruší termoregulácia (budete mať studené ruky, nohy), neskôr prídu problémy s trávením a v dôsledku narušeného metabolizmu ďalšie choroby.
12. Chlieb konzumujte obmedzene alebo ho vylúčte úplne, podľa toho, aký ste metabolický typ
- ak sa vám žiada, jedzte ho len k polievke
- chlieb s maslom, šunkou, syrom, salámou, alebo džemom je maximálne nevhodná a veľmi ťažko stráviteľná kombinácia
- zapečená hladká múka je nie len lepidlom, ale ťažko stráviteľnou substanciou (lepok od škrobu sa ťažko oddeľuje a spôsobuje problémy v čreve). Tento štiepny proces sa ešte viac blokuje, ak sa s múkou kombinuje cukor.
- celozrnná múka viaže na seba minerály a odvádza ich z organizmu von. Pri kvasení s kváskom sa táto nežiaduca vlastnosť sčasti eliminuje (fermentácia – dlhodobé kvasenie a klíčenie – zahajuje odbúravanie fytínu). Niektoré zvieratá na to majú vytvorené fermentačné žalúdky, človek nie.
- ak už chlieb, tak s kváskom, a nie s droždím (pre vyššie uvedené krátke a nevhodné kvasenie) a zo špaldovej alebo ražnej múky
- spomínané obranné látky v celozrnných nekvasených obilninách, hlavne v pšenici, zabraňujú rozkladu škrobu, ktorý sa v čreve mení na cukor podporujúci množenie plesní (Candida)
- čím celozrnnejší chlieb, tým viac „prešpikovaný“ E-čkami
13. Vyhýbajte sa mlieku a mliečnym výrobkom (homogenizovanú, pasterizovanú bielu vodu v tetrapakových krabiciach radšej ani mliekom nenazývajme)
- s výnimkou mlieka materského (dojčiť minimálne 2 roky), čím zabezpečíme dieťaťu dobrú imunitu
- po odstavení od dojčenia cicavec (čiže aj človek) postupne začína strácať enzým zvaný laktáza, ktorý nám štiepi mliečny cukor – laktózu (kvôli nadmernej konzumácii mlieka trpí čím ďalej, tým viac ľudí laktózovou intoleranciou)
- tuk z mlieka - najmä vo forme syrov - sa spolupodieľa na nadváhe a tvorbe cýst
- mlieko je pre väčšinu ľudí nestráviteľné, kým neprejde fermentačným procesom za pomoci jogurtových baktérií a iných živých organizmov, ale ich zahlieňujúci účinok nevymizne
- ak máte problémy s dýchacími cestami (alergie, sínusitída, laryngitída, bronchitída,…) vylúčte hlavne mlieko, mliečne výrobky a všetko, v čom sa nachádza cukor a má sladkú chuť (napr. aj ovocie), lebo zahlieňuje a odvápňuje (osteoporóza)
- je pravda, že mlieko obsahuje vápnik, ale živočíšna bielkovina väčšinu ľudí prekyslí a na neutralizáciu je potrebný napr. vápnik, ktorý organizmus čerpá zo zásob (zuby, kosti)
- ani zvieratá, ktoré produkujú veľké množstvo vápnika, mlieko nepijú (krava, ovca, koza, sliepka) - a predsa nedostanú osteoporózu
14. Vylúčte zo stravy cukor v každej forme
- sacharózu, glukózu, fruktózu, ale aj umelé sladidlá, hnedý aj trstinový cukor, med, sirupy
- spotreba na hlavu v roku 1850 – 2 kg/rok, dnes 35 kg/rok
- na osladenie nápojov použite jablčný koncentrát, u kaší obilné slady (oligosacharidy)
- cukor je zlodejom čchi, spôsobuje chlad v orgánoch
- pri chuti na sladké je oslabená slezina – pankreas (ideálny liek – Gynex, sladké amasaké a dyňa Hokaido) po čase vyčerpané zásoby inzulínu – cukrovka
- ak je krv „sladká“, nehoja sa rany – vredy predkolenia, zlá zrážanlivosť
- cukor prekysľuje – na vyrovnanie acidobázickej rovnováhy siaha telo po zásobe minerálov – osteoporóza, kazenie zubov
- najhoršia kombinácia: zmrzlina (studené, sladké, polotovar – náhrada mlieka, vajec, stužený tuk), podobná je čokoláda
15. Jedzte menej (menšie porcie) ako obvykle
- objem jedného jedla by sa mal zmestiť do dvoch dlaní človeka
- prejedanie spôsobuje prekyslenie organizmu, kvasenie a hnilobný proces v tráviacom trakte (premnoženie nežiaducich mikroorganizmov) a s tým spojenú únavu a ďalšie choroby a alergie, lebo do krvi sa dostávajú mikróby
- začnite tým, že znížite množstvo mäsa (hlavne mäsových výrobkov), mlieka a mliečnych výrobkov – uvedomte si, že väčšina zvierat bola kŕmená antibiotikami, hormónmi, a chemicky ošetrenou alebo GMO potravou; v živočíšnych tukoch sa ukladá najviac škodlivín
16. Detoxikujte organizmus
- pôsty, urinoterapia, klystíry, pečeňové očisty, sauna, protiparazitné kúry - s ohľadom na fázy mesiaca
- spomedzi prípravkov Energy na detoxikáciu a harmonizáciu orgánov použite prípravky z radu Pentagramu v poradí Vironal, Regalen, Renol, Gynex, Korolen, alebo podľa ročných období k nim prislúchajúci prípravok; ak máte konkrétny zdravotný problém, poraďte sa, s akým prípravkom začať
- hĺbkovú detoxikáciu podporte niektorým z Cytosanov
- nežiadúce mikroorganizmy likviduje Grepofit, Spiron
- hladovky robte len pod dohľadom skúseného terapeuta (čínska medicína ich neodporúča chorým ľuďom)
17. Pravidelne športujte, alebo vykonávajte ľahkú fyzickú prácu a doprajte si oddych
- vrcholový šport vyčerpáva organizmus, opotrebováva hlavne kĺby (podporte ich Renolom so Skeletinom)
- po veľkom fyzickom vypätí nezabudnite na prísun bielkovín, aby nedošlo ku katabolizmu svalovej hmoty
- chodievajte často na slnko (D vitamín), do prírody (ak je teplo, bosí na tráve), do lesa
- doprajte si čas pre seba a svoje koníčky
- dychové cvičenia, čchi-kung, a do-in masáže by mali byť každodennou súčasťou
18. Zloženie stravy
- celé obilné varené zrná (ryža naturál, pšeno, jačmenné krúpy, špalda, raž, ovos, pohánka, kukurica, …)
- občas výrobky z nich (varené ovsené vločky, kus-kus, bulgur, cestoviny, …)
- zelenina - prevažne koreňová a listová (aj morská a divo rastúca zelenina – púpava, šalvia, žerucha) v lete aj surová a klíčky, tekvice (dyňa Hokaido)
- v zime dlho kvasená, v lete krátko kvasená málo solená zelenina (pickles) - ak nekonzumujete ku každému jedlu kvasenú zeleninu, potrebujete denne niektoré zo zelených potravín (Zelený jačmeň, Chlorella, Spirulina) alebo Probiosan
- miso polievky (zeleninové, obilninové, strukovinové), počas teplých a suchých dni aj 2
- bielkoviny prevažne rastlinného charakteru zo strukovín, okrem nefermentovanej sóje a výrobkov z nej (tempeh, miso, shoyu, tamari, sú v poriadku, lebo sú fermentované)
- ak ste metabolický typ, pre ktorý mäso nie je vhodné, alebo ste odporcom mäsa, môžete konzumovať niektoré druhy rýb s bielym mäsom
- trocha tukov prevažne vo forme nenasýtených mastných kyselín (za studena lisované oleje, orechy a semiačka), ak ste to zanedbali použite Vitamarín
- pre vhodný výber a podiel potravín a správnu kombináciu jedál si zistite, aký ste metabolický typ a ku ktorému elementu patríte, a upravte si zloženie jedálnička
19. Pitný režim
- málo vody v organizme spôsobuje vysychanie a mnoho zdravotných problémov
- veľa tekutín zaťažuje srdce, obličky a aktivuje proces rozpadu bielkovín
- potraviny s vysokým obsahom soli a sodíka zadržiavajú vodu v organizme
- ideálne sú teplé vývary zo zeleniny, obilnín, niektoré čaje bez teínu a kofeínu
- káva irituje stenu žalúdka a núti nadobličky produkovať hormóny (pociťujeme povzbudzujúci účinok), čím sa oslabuje energetika obličiek a močového mechúra (močopudný účinok)
- smäd pociťuje zdravý človek iba vtedy, ak sa nezdravo stravuje – konzumuje málo zeleniny a varenej stravy, ktorá vodu prijíma (uvarené strukoviny a obilné zrná obsahujú cca 2/3 vody, naopak zemiaky alebo mäso vodu pri tepelnej úprave strácajú)
- na pitie, ale aj varenie, je ideálna čistá pramenitá voda; kto taký prameň nemá, je nútený si doma vodu filtrovať, pretože chlór po zlúčení s odumretými mikroorganizmami vytvára jedovaté zlúčeniny
- núdzovým riešením môže byť na krátky čas aj balená voda
- môžeme použiť aj roztopenú alebo Šungitom prečistenú vodu, príp. s pridaním koloidných minerálov z Fytominerálu, ktorý nám pomôže udržať správnu acidobázickú rovnováhu a vylúčiť ťažké kovy
- nepite žiadne sladké a sýtené vody ani džúsy, aj keď 100%-né (podporujú množenie plesní), čierny ale aj zelený čaj obsahuje teín = kofeín
- ostrý alkohol, víno, pivo netvoria pitný režim – môže sa v malom množstve v niektorých prípadoch použiť ako liek, vo väčšom množstve je to jed
20. Soľte menej
- na solenie používajte nerafinovanú a nejódovanú morskú alebo himalájsku soľ
- nedosoľujte – soľ musí prejsť 10 minútovým varom
- používajte dochucovadlá, ktoré dodávajú jedlu slanú chuť (morské riasy, shoyu, miso, umeocot, gomasio)
- používajte neutrálne byliny na dochucovanie, pozor na extrémne korenia
21. Vylúčte zo stravy stužené tuky – obsahujú nebezpečné transmastné kyseliny
- vytvárajú nepriedušnú membránu na bunkách, ktorá nevie prijímať potrebné množstvo živín a odvádzať toxíny – zdroj nespočetného množstva chorôb
- aj rafinovaný olej obsahuje transtuky – 25%
- namiesto rastlinného masla použite zeleninové alebo strukovinové pomazánky
- na teplú kuchyňu používajte sezamový olej (pri nižších teplotách sa dá požiť aj slnečnicový a olivový)
- na doplnenie omega 3, 6, 9 používajte za studena lisované oleje – ľanový, tekvicový, konopný, … – sú nevhodné na tepelnú úpravu, alebo použite už spomínaný Vitamarin
22. Eliminujte všetky možné toxíny a mechanizmy poškodzovania z vášho životného prostredia a životného štýlu
- vyhýbajte sa invazívnym vyšetrovacím metódam (röntgen, mamografia, CT, magnetická rezonancia, biopsia)
- pokiaľ nejde o ohrozenie života, riešte zdravotné problémy prírodnými metódami, a nie liekmi, hormónmi a inou chemoterapiou
- nefajčite a vyhýbajte sa pasívnemu fajčeniu
- používajte bezpečné výrobky pre osobnú hygienu, pranie, upratovanie, umývanie riadu - noste odev a obuv z priedušných prírodných materiálov, používajte ich aj v domácnosti
- vyhýbajte sa hluku, smogu, elektromagnetickému žiareniu (mobily, žiarivky, obrazovky, vysielačky, bezdrôtové zariadenia) - najmä v spálni
- často vetrajte, hlavne pred spaním, majte doma izbové kvety
23. Pamätajte, že strava je dôležitá, ale iba emócie radosti a lásky nás udržiavajú prostredníctvom mozgom produkovaných neurotransmiterov v zdraví na bunkovej úrovni
- vyhýbajte sa všetkým negatívnym emóciám, lebo ak ich budete prežívať, choroba vám ukáže, ktoré myšlienky a emócie u vás prevládajú
- čítajte literatúru a obkolesujte sa ľuďmi, ktorí zmýšľajú podobne ako vy, spievajte, tancujte
- uvedomte si, že vaše okolie je matrix – odraz vašich myšlienok – všetko, čo zažívate, je len následok toho, čo ste niekedy siali – zákon akcie a reakcie
- riaďte sa 4 zásadami hooponopono – milujem, ospravedlňujem sa, prosím o odpustenie, ďakujem (voči iným aj sebe)
24. Zvoľte si obvodného lekára, ktorý rešpektuje vaše požiadavky žiť prirodzene, neuspokojujte sa s konvenčnými tlakmi a bojujte za prirodzený spôsob života. Vychovávajte tak aj svoje deti.
25. Nikoho nenúťte, aby žil podľa vašich predstáv. Buďte osobným príkladom. Ak budete prekypovať zdravím a šťastím, ľudia sa opýtajú, ako to robíte. Pomáhať sa má len hľadajúcim.
- nekritizujte, neposudzujte a prijímajte ľudí takých, akí sú
Uvedené informácie sú veľmi stručné a nie je tu rozpísaný mechanizmus pôsobenia tej-ktorej potraviny. Mojím cieľom bolo len zhrnúť informácie do jedného celku. Ak máte záujem zistiť, aký ste metabolický typ, pochopiť hlbšie popísané pravidlá a dozvedieť sa, prečo je to tak, odporúčame vám zúčastniť sa kurzu, na ktorom si okrem teórie aj prakticky ukážeme, ako sa potraviny pripravujú - a samozrejme, že to aj zjeme...
Ing. Peter Tóth – diétoterapeut Košice – www.regeneracnecentrum.sk
Nikdy nepochybujte o tom, že malá skupina otvorených ľudí môže zmeniť svet. V skutočnosti je to to jediné, čo ho naozaj mení.