Csontritkulás


AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET (WHO) MEGHATÁROZÁSA ALAPJÁN A CSONTRITKULÁS
A CSONTOZAT OLYAN BETEGSÉGÉT JELENTI, AMELY A CSONTOK MÉSZTARTALMÁNAK CSÖKKENÉSÉVEL JÁR EGYÜTT. EZZEL PÁRHUZAMOSAN A CSONTOK TÖRÉKENNYÉ VÁLNAK.

A csontritkulás az ún. civilizációs betegségek csoportjába tartozik. A fejlett országok lakosainak mintegy 8%-át érinti. Gyakran különösebb tünetek nélkül alakul ki, míg végül súlyos szövődményekhez vezet: kompressziós csigolyatörés, combnyaktörés, alkartörés. Ezért is nevezik a betegséget a „csontok csendes tolvajának”. A csontritkulás ebből a szempontból sokban hasonlít az olyan betegségekhez, mint pl. a magas koleszterinszint vagy a magas vérnyomás. A csonttörések többnyire a 60 év felettieket sújtják. A betegek 20%-a a sérülést követő első éven belül életét veszti, és 50%-uk valamilyen mértékig mozgássérültté válik, esetleg állandó szociális ellátásra szorul.


Milyen alcsoportokra oszthatjuk a csontritkulást?


A csontritkulás orvosi szempontból lehet elsődleges. Nők esetében ez sokkal gyakoribb, és összefüggésben áll a petefészek csökkent vagy megszűnt működésével, aminek következtében nincs progeszteron termelés, ami aktiválhatná a csontfelépítésért felelős gént. Ugyanakkor a legtöbb esetben az ösztrogénforrások biztosítottak a hasi zsírsejtek termeléséből, a táplálkozásból vagy sajnos vegyi anyagokból.
A másodlagos csontritkulás bizonyos betegségek vagy gyógyszerek hatására alakul ki.

A csontritkulásban szerepet játszanak a következők

BEFOLYÁSOLHATATLAN TÉNYEZŐK:
• genetikai faktorok (70%)
• nemi hovatartozás – a nőket gyakrabban sújtja a betegség
• etnikai hovatartozás – a fehér emberre gyakrabban csap le a betegség
• kor – magasabb életkor

BEFOLYÁSOLHATÓ TÉNYEZŐK:
• Megfelelő mennyiségű kalciumbevitel gyermekkorban és felnőttkorban egyaránt, főképp a növekedés, a terhesség, a szoptatás és a klimax idején.
• Tápláló, megfelelő kalóriájú, változatos étrend.
• Elegendő mennyiségű D-vitamin jelenléte a szervezetben az egész élet során (kevés napsütés, enzimtevékenység csökkenése idősebb korban, fokozott tartózkodás a természetes napfénytől, különösen télen fontos napi 5000 NE D3-vitamin bevitele).
• Aktív életmód, megfelelő mennyiségű és minőségű mozgással,
a dohányzás elkerülése, korlátozott alkohol-, kávé- és foszfátfogyasztás (üdítőkben).
• Hormonális fogamzásgátlók mellőzése.

A betegség kialakulásának kockázatát növelő gyógyszerek:
• kortikoszteroidok (prednisolon, dexametazon)
• véralvadásgátló szerek – antikoagulancia (heparin, warfarin)
• immunrendszert gyengítő szerek – immunszuppresszánsok
• a csontváz fejlődésének időszaka alatt akár extrém alacsony adagban is szedett hormontartalmú fogamzásgátló

A csontritkulás kialakulására hajlamosító betegségek vagy állapotok:
• pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy-túltengés (magas thyroxin és parathormon szint)
• krónikus máj- és vesebetegség
• krónikus obstrukciós tüdőbetegség
• bizonyos vérbetegségek (myeloma multiplex)
• reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis)
• idő előtti menopauza, magas prolaktinszinttel és progeszteronhiánnyal kísért menstruációs cikluszavarok
• mozgáskorlátozottságot okozó betegségek

Diagnosztika

A diagnózis felállításához napjainkban a kvantitatív ultrahangos denzitometria vizsgálat a legelterjedtebb. A betegség megállapításának legfontosabb és legpontosabb módszere az ún. kettős energiájú röntgen abszorpciometria (DEXA), amivel is a predikleciós helyeken mérik a csontsűrűséget (csukló, csípő, valamint a hátgerinc és derék). A hagyományos röntgenfelvétel csak 30%-os csontanyag-vesztés esetén mutatja ki a csontritkulást.

Hagyományos gyógymód
A hagyományos gyógymód alapja a kalciumadagolás – naponta 500-1000 mg mennyiségben (kalcium-karbonát vagy -citrát).
A probléma az, hogy minél idősebb valaki, annál nehezebben szívódnak fel a szervezetében ezek az anyagok, és olykor gondot okoz az is, hogy az emésztőszervek nehezen viselik őket. A következő intézkedés a D-vitamin adagolása (napi 2000-5000 NE). A menopauzán átesett hölgyek esetében, vagyis akkor, ha a csontritkulás folyamatát a női hormonok szintjének csökkenése idézi elő, szájon át, illetve bőrön keresztül bejuttatott (lehetőleg természetes) hormonpótlás. (A hormonpótló terápiát napjainkban egyre kevésbé alkalmazzák, annak a szív-érrendszeri betegségek kockázatát bizonyítottan fokozó hatása miatt – A szerk.) A csontsűrűséget növelheti továbbá a kalcitonin hormon (a pajzsmirigy sejtek C hormonja) bejuttatása, amelynek emellett fájdalomcsillapító hatása is van. Az orrspray formájában kapható lazac-kalcitonin – Miacalcic használatos a leggyakrabban. A csontsűrűségre ösztönzően hat a parathormon is – anabolikus adagolásban, valamint a stroncium sója és a növekedési hormon.


A csontritkulás és az Energy készítményei


Az Energy készítményei a hagyományos orvosi gyógymód kíméletes alternatíváját jelentik, és csökkentik a gyógyszerek olykor súlyos, nem kívánt hatásainak kockázatát.
Bioinformációk bejuttatásával, a biorezonancia elvén működnek, ezért sokkal hatékonyabbak, mint az általános étrend-kiegészítők. A csont visszaépítését előnyösen befolyásoló folyamat lényege a veseműködés harmonizálásában rejlik.


Főbb készítmények

Renol gyógynövény-koncentrátum

- erősíti és regenerálja a vesét, illetve a veseműködéssel kapcsolatban álló

egyéb szöveteket (csontok, fogak, haj). Mivel a csontritkulás elsősorban az idősebbeket érinti, a Renol adagolásával szerfelett óvatosan kell bánnunk (tekintettel a reverz reakció lehetőségére). Kezdjük tehát naponta 3x1 cseppel, majd folyamatosan növeljük az adagot. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele elengedhetetlenül fontos. Csak tiszta, szénsavmentes vizet szabad fogyasztani, semmiképpen sem CO2-vel (szén-dioxiddal) dúsított vagy
más módon előkezelt italokat. A készítmény regeneráló hatásának
növelése céljából alkalmazható az Artrin krém (bioinformációs gyógynövénykrém) – mégpedig a vese és a húgyhólyag energetikai pályáján. A boka köré kenve hatékonyan stimulálja a veseműködést,
a gerincbe bemasszírozva csillapítja a fájdalmat.


A King Kong gyógynövény cseppek

- támogatja többek közt a csontok, a porcok és az izmok optimális állapotát, működését. Fokozza az életerőt (vitalizál), kiegyensúlyozza a hormonrendszer működését. Kalciumpótlás céljából (emellett más, a csontanyagcserét támogató nyomelemek pótlásaként) javasoljuk a Fytomineral használatát. Az elemek kolloid oldatának szervezeten belüli felszívódási mértéke eléri a 98%-ot, ami fokozott gyorsaságot és hatékonyságot jelent, különösen az idősebb betegeknél.

Skeletin kapszula


- tintahal (szépia) csontját, kollagént, mangánt, tengerihal- olajat, csalánt és csipkebogyó-kivonatot tartalmazó, bioinformációs készítmény. Kalciumot és további nyomelemeket biztosít a csontok számára, méghozzá biológiailag elérhető és feldolgozható formában. Emellett D-vitamin- és kollagénforrás a szervezet számára, ezért jótékonyan hat az ízületi porcokra. Sokat segít ízületi kopás (arthrosis) esetén is, amely sokszor a csontritkulás egyik kísérőbetegsége. Hosszú távú használatra ugyancsak alkalmas.

Vitamarin

A tengerihal-olaj kapszula tartalmaz szerves jódot, valamint D- és E-vitaminokat, melyek szintén hozzájárulnak az egészséges szervműködéshez, csontképzéshez.

Kiegészítő készítmények


A hatóanyagok bőrön és nyálkahártyán át történő felszívódását remekül kihasználhatjuk fürdés és fogmosás közben.

Biotermal fürdősó

- kíméletes technológiai eljárással nyert fürdősó a podhájskai hőforrásból.
A forrás vizének összetétele hasonló a Holt-tenger vizének összetételéhez.

Probiosan és Probiosan Inovum

A probiotikumok csoportjába tartozó készítmények. Olyan „jótékony” baktériumokat tartalmaznak, amelyekre feltétlenül szükségünk van a megfelelő élethez. A PROBIOSAN INOVUM-ban ráadásul az immunitás szempontjából felettébb fontos kolosztrum is megtalálható, azaz olyan előtej, amellyel az emlősöket születésük után édesanyjuk táplálja, és amely szó szerint tele van ellenanyagokkal, valamint olyan összetevőkkel, amelyek részt vesznek a test védekezőképességének kialakításában.A készítményekben levő baktériumokra – jó tudni, hogy a PROBIOSAN INOVUM a jótékony bélbaktériumok lehető legszélesebb spektrumát tartalmazza – minden antibiotikum-kúra után szükségünk van, illetve minden olyan esetben, ha felmerül a bélmikroflóra egyensúlyi állapotának felborulása.
Általános érvénnyel elmondható, hogy a bélrendszer immuntevékenysége (igen, a beleknek is nagyon fontos szerepük van) a bennük található baktériumoktól függ. Éppen ezért immunprobléma esetén erre az összefüggésre is gondolnunk kell.

Fontos továbbá az immunrendszerünk „edzése”.
A szervezet az éppen aktuális szükségletei szerint dönti el, hogy hova és mennyi energiát küldjön, és hogy miként fog vele gazdálkodni.

Vásarlás

Klubtagsági regisztráció:
Legyen Klubtag ott, ahol a természet gyógyít! Több információ itt.

HOGY MIÉRT ÉRI MEG NÁLUNK KLUBTAGNAK LENNI?
1. Kedvezményesen vásárolhatja meg világszínvonalú, a hagyományos kínai orvoslás és a modern tudományok szintézisén alapuló készítményeinket, így könnyebben tehet a saját maga és környezete egészségért.
2. Ingyenes szaktanácsadásra nyílik lehetősége képzett terapeutáinkkal.
3. A VITAE magazin egyéves előfizetése (a magazin évente tízszer jelenik meg, és a lapot közvetlenül az Ön címére postázzák), valamint a szükséges információkat tartalmazó nyomtatványok, katalógusok biztosítása.
4. Mindemellett Ön részt vehet a klubok által szervezett rendezvényeken, megbeszéléseken, előadásokon, konzultációkon.
5. Nem utolsó sorban pedig tagjává válik az "Energy-családnak", ahol mindig támaszra lel, legyen szó bármilyen megpróbáltatásról az életében.

Az ENERGY közössége közel 8000 tagot számlál Magyarországon, akik a klubokban és az online térben is összetartó csapatot alkotnak. Hírleveleinkben (feliratkozás a honlapunkon itt) mindig az aktuális akciókról és eseményekről is értesülhet.

Kövessen bennünket a Facebookon oldalon a naprakész informácioókért, speciális tartalmakért!

Az ENERGY Magyarország Youtube csatornán meghallgathatja az elmúlt évek konferenciáinak és előadásainak szakmai anyagát. Ezeken a felületeken keresztül egy gombnyomással megoszthatja az információkat ismerőseivel, könnyedén építhet új üzleti kapcsolatokat, dinamikusan fejlődő vállalkozást, miközben számtalan embernek segíthet egy egészségesebb, harmonikusabb élet kialakításában.

Vitae Magazin
Vitae Magazin
Vitae Magazin
Vitae Magazin
Vitae Magazin
Vitae Magazin
Vitae Magazin
Vitae Magazin
Vitae Magazin
Vitae Magazin
Vitae Magazin
Vitae Magazin

Posztoljon minket a közösségi oldalakon

Soha ne kételkedjen abban, hogy a nyitott emberek kis csoportja képes megváltoztatni a világot. A történelem során valójában csakis ilyen kis csoportoknak sikerült bármilyen változást elérniük.