Létünk középpontja – a szív

Van egy saját, beépített hazugságvizsgálóm. Tökéletes pontossággal tudatja velem, hogy tulajdonképpen, hogyan is érzékelem mindazt, ami körülöttem zajlik. Ha a szívem elkezd hevesebben verni, tudom, hogy valami nincs rendben.A CSÁSZÁR
Amennyiben a test szervei között valóban létezik egyfajta hierarchia, akkor a fizikai létünk vezére egyértelműen a szív. A szív a császár, amelynek első minisztere a tüdő. Ők ketten döntenek élet és halál fölött. Elsősegélynyújtás esetén is legelőször ennek a két szervnek a működését kell ellenőrizni. Ám minden életmentő tudja, hogy ha valakinek nem ver a szíve, az súlyosabb probléma annál, mintha valaki nem lélegzik. A szívmasszázzsal történő újraélesztést ezért már az általános iskolákban tanítani kellene, mert ez a tudás életet menthet. A Bee Gees együttes „Stayin' Alive“ (életben maradni) dalának refrénje megfelelő tempót diktál minden szívmasszázshoz, de nyugodtan segítségül hívhatnak más, ritmusos dallamot is, csak ne habozzanak elvégezni, mert ha a szív dobog, az élet se száll el.

MAGAS VÉRNYOMÁS – A CSENDES GYILKOS
Szívünk biológiai szempontból tulajdonképpen nem tesz semmi rendkívülit, csak fáradhatatlanul, ritmikusan összehúzza a pitvarok és kamrák falait, aminek köszönhetően folyamatosan keringteti a vért az erekben. Az erek láncolata egy rendkívül kifinomult (artériákból és vénákból álló) „csőrendszer”, amely eljuttatja a vért a test minden pontjára. Odafelé oxigént és tápanyagokat visz a szöveteknek, visszafelé pedig elszállítja belőlük a salakanyagokat. Az emberi testben található összes ér olyan hosszú, hogy kétszer is körbetekerhetnénk velük az egész bolygót – ha ugyanis az ereinket szépen egymás után lefektetnénk egy sík felületre, 96 000 km hosszú „érzsinórt” kapnánk. Magának a szívnek a táplálásáról csupán kettő, mindössze pár centiméter hosszú koszorúér gondoskodik. A szív problémamentes működését tekintve nagyon fontos, hogy az érhálózat ereinek fala rugalmas legyen, az érfalak ellenállóképessége ugyanis jelentős hatással van a vérnyomásra.

„A magas vérnyomás napjainkban sokakat érint, és mivel néha észrevehetetlen, sokan nem is sejtik, hogy esetükben fennáll.“

A magas vérnyomás (140/90 Hgmm felett) azonban jelentős mértékben növeli az infarktus, az agyvérzés, a demencia, a látásromlás, a vesezavarok és a merevedési zavarok kockázatát. Ha a vérnyomás hirtelen emelkedik 230/130 Hgmm fölé, azaz ún. hipertóniás krízis áll be, életünk veszélybe kerülhet. A hirtelen szívleállás veszélye 12:00 órakor a legnagyobb, amikor a szív a legaktívabb.
Tudom, hogy mindezt nem kellemes olvasni, és elképzelhető, hogy a vérnyomásuk pusztán ezen sorok láttán is emelkedni kezd. A stressz ugyanis az érfalak összehúzásának mestere, és ha az ereink összehúzódnak, vérnyomásunk is azonnal emelkedni kezd. A magas vérnyomást az esetek túlnyomó részében saját magunk idézzük elő, ami jó hír, hiszen, ha elő tudjuk idézni, akkor az azt jelenti, hogy meg is tudjuk szüntetni.DÉDELGESSÜK A SZÍVÜNKET
Annyi minden van, amit a szívünkért tehetünk. Leszokhatunk a só túlzott használatáról, a dohányzásról, eljárhatunk rendszeresen sétálni, egészségesen étkezhetünk, eleget aludhatunk, és megtanulhatjuk leküzdeni a stresszt. Milyen egyszerű és logikus, igaz? Szívünk meghálálja a gondoskodást. A leterhelt szív nem képes átélni az örömöt, inkább a szomorúság és a melankólia felé hajlik. Ha szívünk biológiailag jobban érzi magát, azt hamarosan lelki síkon is megérezzük. Hogyan segíthetjük a szívműködésünket az ENERGY készítményeivel, hogy intenzívebben átélhessük az öröm semmihez sem fogható érzését?
>> Ebben a tekintetben a Korolen és a Celitin párosa a világraszóló No.1. A két termék használata elsősorban nyáron ajánlott, mert a nyári meleg az egészséges szívet is megterheli, hát még a legyengítettet, amelynek meg kell küzdenie a stresszel, a túlsúllyal vagy a rengeteg alkohollal és koffeinnel.
>> A szív következő kiváló segítőtársa a Flavocel. A C-vitamin növeli az érfalak rugalmasságát, feloldja a vérrögöket, ezáltal jelentősen csökkenti a trombózis kockázatát. A Flavocel a dohányosoknak kiemelten ajánlott. Minden elszívott cigaretta ugyanis 25 mg-nyi C-vitamint von el a szervezettől, ami legjobb esetben is legalább a harmada annak a mennyiségnek, amelyre a testünknek naponta szüksége van a megfelelő működéshez.
>> A szívszövetek sérüléseit is helyreállítani képes, fantasztikus készítmény az Organic Sacha Inchi. Ez az értékes telítetlen zsírsavakat és nagy mennyiségű E-vitamint tartalmazó növényi olaj hatékonyan támogatja a szívizmok megfelelő működését.

MEGTARTANI, ELENGEDNI

Az egészséges ember szívének aktivitása hűen tükrözi, mennyire képes együtt úszni az élet áradatával. Mennyire képes elfogadni, amit az élet tartogat számára, illetve mennyire képes azt önmagán átereszteni, anélkül, hogy bármit megtartana belőle. Az adok-kapok folyamatnak kiegyensúlyozottnak kell lennie.

„Nem adhatunk semmit, ha nincs mit adnunk, mert üresek vagyunk, illetve nem kaphatunk és fogadhatunk be semmit, ha teljesen tele vagyunk, mert képtelenek vagyunk elengedni a dolgokat.“

A kínai orvoslás szerint a szív a lélek és a szellem otthona.
Nem véletlenül mutogatunk mellkasunk bal oldalára, amikor azt hangsúlyozzuk, hogy „én”. Szívünk a világunk középpontja, a tudatunk központja és a lelkünk otthona. Törődjünk hát vele, és generáljuk a szeretetet, mert csodák csak akkor történnek, ha a szív megnyílik.

A CIKK SZERZŐJE
Mgr. TEREZA VIKTOROVÁ

Posztoljon minket a közösségi oldalakon

Soha ne kételkedjen abban, hogy a nyitott emberek kis csoportja képes megváltoztatni a világot. A történelem során valójában csakis ilyen kis csoportoknak sikerült bármilyen változást elérniük.