Mindennapi alvásunk

Az alvás a leghatékonyabb orvosság, ráadásul ingyen van. A legtöbben azonban nem is sejtik, hogy az elegendő mennyiségű alvás nélkülözhetetlen testi és szellemi egészségünk megőrzéséhez. Ha ez mindenki számára világos lenne, ma nem kellene vállvetve küzdenünk ezzel a veszélyes, alattomos járvánnyal, amely óriási hatással van a mindennapjainkra, a döntéseinkre, a tanulási képességeinkre, a közúti közlekedés biztonságára, és végül, de nem utolsó sorban arra, hogy milyen sokáig élünk. És én most ezalatt az alváshiány hatalmas világjárványára gondolok.DRÁMAI HATÁSOK
Az alváshiány okozta problémák vizsgálatával egy egész hónapot töltöttem, ezért amit ebben a cikkben olvashatnak, az nem az én véleményem, hanem tudományos kutatásokkal alátámasztott tény. Mindezt csak arra az esetre tartottam fontosnak közölni, ha már rögtön az első állítás láttán felhúznák a szemöldöküket, miszerint egy felnőtt embernek napi 7-9 óra alvásra van szüksége. Ez kivétel nélkül mindenkire igaz, mivel az alvás természetes hossza a cirkadián ritmustól függ, amely a Föld nevű bolygón a nappalok és éjszakák váltakozásához igazodó, evolúciós alkalmazkodásként alakult ki. Ha egy másik bolygón élnénk, valószínűleg a cirkadián ritmusunk, és ezáltal az alvásigényünk is más lenne. Ám még az én közvetlen környezetemben is vannak olyanok, akik különleges csodalénynek tartják magukat, és határozottan állítják, hogy nekik napi 5-6 óra alvás is elegendő. Ahogy akarjátok, kedves csodalények, de tudnotok kell, hogy ezzel lerövidítitek az életeteket...

Ezt az állítást gyönyörűen alátámasztja annak példája, hogy amikor a téli időszámításról áttérünk a nyárira, és mindössze egy órával kevesebbet alszunk, statisztikailag bizonyítottan 21%-kal nő a szívrohamok előfordulási aránya. A napi alvás 6 órára vagy annál rövidebb időre csökkentése növeli továbbá az agyvérzés, a szívbetegségek és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, drámai módon gyengíti az immunrendszert, felgyorsítja az időskori demencia, valamint az Alzheimer-kór tüneteinek megjelenését, súlyosbítja a depressziót és a szorongást, felgyorsítja az öregedést. Mindez lerövidíti az életet, ráadásul rontja az életminőséget.

A MEGÁLMODOTT MEGOLDÁS
Nedostatek spánku se kromě jiného výrazně promítá také do naší paměti, a tedy do schopnosti učení. Nevyspalé dítě dosahuje ve škole dokonce o 40 % horších výsledků než dítě vyspalé. Nutno podotknout, že děti potřebují přirozeně spát déle (cca 10 hodin), a to až do věku 25 let, do té doby se totiž mozek stále vyvíjí. Není divu, že mezi dětmi a dospívajícími přibývá psychických problémů, poruch pozornosti a sebevražedných tendencí, ani většina dětí totiž nespí dostatečně dlouho na to, aby se jejich mozek vyčistil a zregeneroval.

Agyunknak azonban van egy kevéssé értékelt szuperképessége: alvás közben képes még a legbonyolultabbnak tűnő feladatokra is megoldást találni. Ennek egyik legismertebb példája az a séma, amely a kémiai elemeket logikai sorrendbe rendezi, és amelyet az elemek Mengyelejev-féle periódusos rendszereként ismerünk. Mengyelejev évekig törte a fejét, és próbált rájönni, hogyan tehetne a kémiai elemek között logikus rendet. A megoldásra egy átaludt éjszaka után jött rá, amikor alvás közben valami „bekattant” az agyában, és ő reggel úgy ébredt, hogy mindent tisztán látott maga előtt.

Agyunk valóban egy zseniális „eszköz”, amely észreveszi a napközben befogadott információk közti összefüggéseket (és higgyék el, ezekből az információkból jóval több van, mint gondolnák).
Az alvás tehát elengedhetetlen a tapasztalatok feldolgozásához, a kreativitásunk kiteljesedéséhez, és ahhoz, hogy az információk átkerülhessenek a rövidtávú memóriából a hosszútávú memóriába. Ezért is áldom a szabadúszó életet, mert akkor kelek fel, amikor akarok. Szívből kívánom minden alkalmazottnak, iskolaköteles diáknak, illetve mindazoknak, akiknek hatalmukban áll eldönteni, hogy mennyit alszanak, hogy felfogják azt a tényt, miszerint egy eleget alvó, kipihent felnőtt és gyerek is sokkal jobb teljesítményt képes nyújtani az életben, mint az, aki kénytelen az óracsörgésre ébredni.AZ EMBER EGYIK LEGNAGYOBB ELLENSÉGE
Most tegyük félre azoknak az esetét, akik önszántukból ítélik magukat alvásdeprivációra (a kifejezés valamitől való megfosztottságot jelent), és foglalkozzunk inkább azokkal, akik szívesen aludnának, de nem tudnak. Ha valaki képtelen elaludni vagy nyugodtan végigaludni az éjszakát, annak általában a magas kortizolszint az oka. A kortizol egy a mellékvese által termelt hormon, amely stresszhelyzetekben termelődik. Krónikus stressz esetén pedig a kortizol folyamatosan kering a szervezetünkben. Sajnos ez egy jellegzetes ördögi kör.

Minél kevesebbet alszunk, annál érzékenyebben reagálunk a minket érő ingerekre, amelyeket veszélyesnek ítélünk meg, szervezetünk ezért még több kortizolt termel.
Tudom, hogy frusztráló, de továbbra is igaz, azaz az állítás, hogy a stressz leghatékonyabb ellenszere a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Nem csoda, hogy annyi kétségbeesett ember nyúl altatók után, hogy végre kikerüljön ebből az ördögi körből. A szomorú azonban az, hogy a gyógyszerekkel pontosan az ellenkező hatást váltják ki. Az orvosságok ugyanis nemcsak rontják az alvás minőségét, de függőséget is okoznak.

TERMÉSZETES ALTATÓK
Van egy jóhírem azok számára, akik szeretnék ezt az ördögi kört megszakítani. Létezik ugyanis egy természetes megoldás. A Celitin segít serkenteni az agy vérellátását, és hozzájárul az alvás REM fázisának (rapid eye movement, azaz gyors szemmozgás), azaz annak a periódusnak az elmélyítéséhez, amikor álmodunk. A Korolen megkönnyíti az elalvást, mert harmonizálja az agyműködést, és helyreállítja a szellemi és lelki egyensúlyt. Lefekvés előtt egy csepp Korolen és egy kapszula Celitin jelentősen javítja az alvás minőségét. A következő kiváló alvásjavító készítmény a Gynex, amely édesgyökér tartalmával segít helyreállítani a mentális egészséget, miközben nyugtató hatású, és harmonizálja a hormonrendszert (kortizol). Ezt a készítményt azonban napközben is szedni kell, ideális esetben napi 3x 7 csepp adagban.
A stressz csökkentésében és az elalvás megkönnyítésében a Relaxin csepp is a segítségünkre lesz.
Minél jobban alszunk éjszaka, annál virgoncabbak leszünk nappal, hiszen jin-jang teremtmények vagyunk, és az aktív tevékenységek, valamint a mély pihenés közötti lüktetés segítségével tudunk leginkább kiegyensúlyozottak maradni. Ezért a saját érdekükben fel kellene hagyniuk az éjszakázással, hacsak nem a sírban szeretnék igazán kialudni magukat...

A CIKK SZERZŐJE
Mgr. TEREZA VIKTOROVÁ

Posztoljon minket a közösségi oldalakon

Soha ne kételkedjen abban, hogy a nyitott emberek kis csoportja képes megváltoztatni a világot. A történelem során valójában csakis ilyen kis csoportoknak sikerült bármilyen változást elérniük.