Méregtelenítés

Meddig söpörjük a problémákat a szőnyeg alá?Ha tiszta világban élnénk, tiszta vizet innánk, csak az általunk termelt és előállított ételeket ennénk, és kizárólag pozitív, szeretetteljes gondolataink lennének, azt mondanám, hogy a méregtelenítéssel a legkisebb mértékben sem kellene foglalkoznunk. Bármennyire egészségesen élünk, testünk méreganyagokat termel. Ám ezzel tisztában van, számít is a toxinokra, és képes megszabadulni tőlük. Végül is erre szolgál a májunk, amely megszűri a vért, és szinte szó szerint elégeti azokat az anyagokat, amelyek a szervezetben kárt okozhatnak. A megnövekedett hőmérséklet mellett ráadásul a máj olyan ellenanyagokat termel, amelyek felveszik a harcot a patogén mikroorganizmusokkal. Minderről részletesebben azonban az immunrendszerről szóló cikkünkben olvashatnak...

A TEST TISZTOGAT
Szervezetünk okosabb, mint gondolnánk, nem engedheti, hogy a méreganyagok virgonckodjanak a létfontoságú szerveinkben, ezért rendszeresen takarít.

Mikor viszont nem győzi a munkát, a „szőnyeg alá söpri” a salakanyagokat, azaz olyan helyekre rakja el őket, amelyeket nem tart annyira fontosnak.
Így a fémek pl. a zsírszövetekben végzik – ez az egyik oka annak, hogy a test nem hajlandó megszabadulni a zsírkészleteitől, mivel akkor az összes „szennyeződést” ki kéne engednie a vérkeringésbe. Más salakanyagok az ízületekben (húgysav) és az ínakban rakódnak le, vagy betokozódnak, és cisztákká válnak. A test csak akkor alakít ki „szemétlerakókat”, ha nincs ideje a nagytakarításra. Amint szusszanásnyi időhöz jut, azonnal belefog a munkába, de mint tudjuk, az idő napjainkban drága kincs.

MÉREGTELENÍTÉS ÉS AKARATERŐ
A következőkben bemutatott méregtelenítési eljárások inkább több, mint kevesebb akaraterőt igényelnek, ám mást nem kívánnak tőlünk. Az akaraterő ugyanis az egyetlen „fizetőeszköz”, amellyel „megvásárolhatjuk” a méregtelenítéshez szükséges plusz időt a szervezetünk számára.

1. Időszakos éhezés
Ha két étkezés között kibírunk legalább 17 órát evés nélkül, megerősítjük testünk természetes önmegújító képességét, amit szakmai nyelven autofágiának hívunk. Az autofágia egy felettébb komplex, az evolúció által folyamatosan cizellált mechanizmus, amelynek segítségével testünk úgy igyekszik megőrizni belső környezete állandóságát, hogy lebontja a saját feleslegessé vált vagy sérült sejtkomponenseit. Az autofágia, azaz a sejtkomponensek lebontásáért és újrahasznosításáért felelős alapvető folyamat mögött rejlő mechanizmusokat Ósumi Josinori japán sejtbiológus derítette fel, aki a felfedezéséért 2016-ban elnyerte az orvosi Nobel-díjat. Szervezetünk az autofág képességének köszönhetően hatalmas mennyiségű aminosavat képes újrahasznosítani, ami által nemcsak rengeteg munkát tud megtakarítani, hanem olyan építőanyagokat is szerez, amit egyébként az ételekből kellene pótolnia. Az autofágia mechanizmusa egy alaposan átgondolt win-win stratégia, amelynek köszönhetően testünk nem pusztán el tudja takarítani a sérült sejteket, de újakat is képes építeni helyettük. Ez magyarázza pl. azt, hogy növekedés közben miért nem kell elveszítenünk az izmainkat, illetve, hogy a fehérjeszegény étrend miért nem okoz súlyos problémákat a szervezetben. Az autofágia mechanizmusa nemcsak időszakos böjttel stimulálható, hanem pl. kalória-restrikcióval (amikor egyszerűen kevesebbet eszünk), HIIT, azaz magas intenzitású szakaszos edzéssel (HIIT - high intensity interval training), vagy a kurkuma gyökeréből származó kurkuminnal. A test önmegújuló képességét támogató, valamennyi fent említett módszer bizonyítottan segít meghosszabbítani az életet, ezért egyértelműen előnyünkre válik, ha nem esszük túl magunkat, ha néha koplalunk, és ha rendszeresen rávesszük magunkat a mozgásra.

2. Megedződés, avagy a tűz és a víz közti energiaáramlás
A méregtelenítés egyik ősi módszere a jól ismert szaunázás, amelynek segítségével a fokozott izzadáson keresztül eltávolíthatók a salakanyagok a szervezetből. Ezt a hatást természetesen a paplan alatt is elérhetjük, nem véletlen, hogy a dunyha alatti izzadás a vírusos fertőzések egyik leghatékonyabb gyógymódja. A meleg és a hideg együtthatása támogatja az energiaáramlást a testben, és növeli a szervezet ellenállóképességét. Kevesen tudják azonban, hogy a szaunázás által bekövetkező eredményeket akár a hideg víz alatt állással is elérhetjük. Testünk hőszabályzó mechanizmusai ilyenkor automatikusan bekapcsolnak, és amikor fázunk, elkezdenek hőt termelni. Az energiák ezáltal mozgásba lendülnek, a feleslegessé vált anyagok és a méreganyagok távoznak, ráadásul – jutalmul azért, hogy ellátogattunk a komfortzónánk határára – kapunk egy kiadós endorfinlöketet, ami jobb kedvre derít minket akár akarjuk, akár nem.

3. Wim Hof légzéstechnikája
Ez a különleges légzéstechnika képes lúgosítani a vért, és ahogy azt tudományos kutatások is alátámasztják, képes eltávolítani a nem kívánt mikroorganizmusokat, illetve azok toxikus végtermékeit a testből. Habár Wim Hof módszere felettébb egyszerű és a legkevésbé sem időigényes, tapasztalataim azt mutatják, hogy legtöbb ember csak akkor hajlandó egy kis időt fordítani magára, ha már baj van.


KITAKARÍT HELYETTÜNK
Létezik egy olyan készítmény, amely rengeteg munkát elvégez helyettünk. Ha segítségre van szükségünk a szőnyeg alatt felhalmozott méreganyagok kisöprésére, a Cytosan jelentheti a legjobb választást. Rendkívül hatékony bioaktív anyagokat, humin- és fulvosak elegyéből felépülő humátokat tartalmaz, amelyek harmadkori szerves anyagok folyamatos lebomlásával keletkeznek barnaszén- és tőzeglelőhelyeken. Összetétele emellett a szervezet megtisztulását és a máj egészséges működését támogató szilimarinnal gazdagított. A Cytosan használatát érdemes a máj méregtelenítő képességét erősítő Regalen alkalmazásával kombinálni.
A tisztító kúra alatt ne felejtsünk el sok folyadékot fogyasztani, hogy tényleg minden távozhasson, aminek távoznia kell.

A CIKK SZERZŐJE
Mgr. TEREZA VIKTOROVÁ

Posztoljon minket a közösségi oldalakon

Soha ne kételkedjen abban, hogy a nyitott emberek kis csoportja képes megváltoztatni a világot. A történelem során valójában csakis ilyen kis csoportoknak sikerült bármilyen változást elérniük.