MIKROBIÓM ČREVA
A IMUNITA

1.6.2018

V ľudskom tele sa stále tvoria voľné radikály ako vedľajší produkt metabolickej látkovej výmeny. Za normálnych okolností je ich vznik a množstvo regulované prirodzenými mechanizmami. Okrem toho toho sme im čím ďalej, tým viac vystavení v našom životnom prostredí. Ak vznikne z nejakého dôvodu nerovnováha v tele, alebo je záťaž týmito látkami už neúmerná, oslabí sa imunitný systém a zrýchľuje sa starnutie buniek, poťažmo chátra celý ľudský organizmus.
Predstavme si voľné radikály ako vysoko reaktívne častice. Týmto časticiam chýba jeden elektrón, preto sú chemicky nestabilné a snažia sa chýbajúci elektrón získať tým, že ho „ukradnú“ z najbližšej inej častice. Z nej sa však v tom okamihu tiež stáva voľný radikál, ktorý sa opäť usiluje získať svoj chýbajúci elektrón. Počas existujúcej reťazovej reakcie, ak sa nekoriguje, nastáva v tele poškodzovanie bunkových štruktúr, membrán, proteínov a ďalších prvkov, no predovšetkým sa menia dedičné bielkoviny DNA. Voľné radikály stoja na počiatku mnohých vážnych ochorení vrátane nádorových, kardiovaskulárnych, pľúcnych a imunitných, urýchľujú starnutie organizmu.
Medzi príčiny nadmerného vzniku voľných radikálov patrí znečistené ovzdušie, dlhodobý a neventilovaný stres, zlá, resp. nekvalitná strava, negatívne žiarenie, bezdrôtové technológie a samozrejme, negatívne emócie. Niet divu, že to ľudský organizmus už nedokáže zvládnuť. Cestou k riešeniu sú určite okrem iného tzv. antioxidanty. K nim sa ešte dostaneme.

NOVÝ ORGÁN – MIKROBIÓM
Telu môžeme pomôcť v boji proti voľným radikálom tak, že sa zameriame na vyčistenie a vyživenie orgánov, zodpovedajúcich za kvalitný imunitný systém. Medzi ne dozaista patrí hrubé črevo. Vedci v 21. storočí objavili, že v ľudskom tele sa nachádza nový orgán. Ale na rozdiel od srdca, mozgu, pľúc a ďalších, už známych anatomických štruktúr sa neskladá z ľudského tkaniva, ale z biliónov baktérií. Nazýva sa mikrobióm a nachádza sa práve v čreve.

Funkcie črevného mikrobiómu
Črevné baktérie produkujú hormóny a neurotransmitery (serotonín), ktoré náš organizmus potrebuje na emocionálnu stabilitu a rozoznávacie schopnosti. Zároveň upravujú imunitný systém, zapínajú a vypínajú gény a cez blúdivý nerv vysielajú správy do mozgu. Mikrobióm chráni črevnú stenu, vytvára niektoré vitamíny, rozkladá potravu, získava z nej živiny, učí imunitný systém rozpoznávať nepriateľov, tvorí protizápalové látky, bráni „škodlivým“ mikróbom, aby sa v nás usadili, moduluje jedovatosť požitých chemikálií pre našu pečeň, atď. Keď tieto baktérie niečo vykonajú, obyčajne nevykonajú len jednu vec. Robia obrovské množstvo zmien.
Vidíme teda, že črevný mikrobióm reguluje množstvo rôznych procesov. Funguje ako superpočítač, a preto ho môžeme nazvať kontrolným centrom tela. Problémy však nastanú, keď v ňom zavládne neporiadok.

Ovplyvňujúce faktory
1) Antibiotiká

Ako jeden z faktorov pôsobiacich na kvalitu črevného mikrobiómu spomeňme antibiotiká. Napríklad štúdia z roku 2015, publikovaná Americkou spoločnosťou pre mikrobiológiu zistila, že jedno kolo liečby antibiotikami dokáže narušiť rovnováhu baktérií v črevách až na jeden rok. Na antibiotiká – v medicíne, ale aj v živočíšnych potravinách - sa hádže väčšina viny za narúšanie nášho mikrobiómu. Na vine je však okrem iného aj zlá strava (viď ďalej).

2) Zloženie mikrobiómu
Baktérie v čreve delíme na „dobré“ a „zlé“. Tie „dobré“ – bifidobaktérie, laktobacily, Faecalibacterium prausnitzii, niektoré bakteroidy, a i. – najmä ich rozmanitosť, podobne ako nízkokalorická strava, pohyb či probiotiká, znižujú priepustnosť črevnej steny, a tým prenikanie jedovatých splodín, častíc nestráveného jedla a prozápalových látok do krvi. Zvyšujú naopak tvorbu „dobrých molekúl“ (cytokíny, serotonín, a pod.) a žiadúcu citlivosť na inzulín.
„Zlé“ mikróby, ako napr. Clostridium difficile (kmeň Firmicutes), spolu s kalorickou a tučnou stravou, stresom a antibiotikami, ktoré ničia „dobré“ mikróby, pôsobia obrátene. Nerovnováha v prospech „zlých“ mikróbov zvyšuje riziko metabolických (diabetes mellitus druhého typu), kardiovaskulárnych a zápalových porúch.

3) Strava

Dobré mikróby podporíme stravou alebo výživovými doplnkami. Probiotické potraviny, ktoré obsahujú, a tým pádom aj dopĺňajú baktérie prínosné pre náš mikrobióm, sú napr. jogurt, bryndza alebo kyslá kapusta. Dôležité sú však aj prebiotické potraviny, pomáhajúce kŕmiť baktérie, ktoré sa v tele už nachádzajú a robia pre nich užitočnú prácu – ideálna je reďkovka, pór, špargľa, cesnak. Tieto rastliny sú plné prospešnej prebiotickej vlákniny.
K faktorom, ktoré negatívne ovplyvňujú priepustnosť ciev patria aj pesticídy a ďalšie jedovaté látky z okolitého prostredia. Dostávajú sa do našej stravy. Ale napríklad aj lepok, pretože ten rozhodne dokáže ovplyvniť črevnú stenu u citlivých jedincov tak, že vznikne až neinfekčný zápal.

4) Stres
Jedným z hlavných faktorov ovplyvňujúcich zdravie mikrobiómu je stres. Obzvlášť nebezpečná pre mikrobióm, ktorý sa vyvíja v ranom veku, je trauma zažitá v detstve. Preto sú títo ľudia oveľa náchylnejší na autoimunitné choroby. Medzi najčastejšie patrí reumatoidná artritída, hypo- i hyperfunkcia štítnej žľazy, detský diabetes 1. typu, roztrúsená skleróza, Bechterevova a/alebo Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a lupienka.
Potrebujeme sa naučiť uvedomovať si vzťah medzi črevami a mozgom. Črevný mikrobióm ovplyvňuje mozog a naše správanie pôsobením na tvorbu serotonínu, „dobrých“ cytokínov (bunkových bielkovín) a metabolitov, ktoré menia priepustnosť bariéry medzi krvou a mozgovým tkanivom.
Rozvoju zdravého mikrobiómu určite pomáhajú prirodzené pôrody, maznanie a spolužitie s domácimi zvieratami. Napríklad je zaujímavé, že deti, ktoré mali doma psa, majú o 13% nižšie riziko výskytu astmy než ich vrstovníci, ktorí ho nemali… atď.

Náhrada mikrobiómu
Jednou z nových ciest klasickej medicíny, ako ovplyvniť črevný mikrobióm, je takzvaná transplantácia fekálnej mikrobioty (TFM) alebo bakterioterapia či transplantácia stolice. Ide skutočne o prenos fekálnych baktérií jednej osoby do zažívacieho traktu iného človeka. Využíva sa predovšetkým u ťažkých zápalových stavov, keď už nefunguje iná cesta.

PRÍPRAVKY ENERGY
Z prípravkov Energy nám zásadným spôsobom pomôžu humátové prípravky (Cytosany), ktoré významne podporujú očistu organizmu. Dokážu si poradiť s množstvom mutagénov, ako sú rôzne druhy žiarenia, chemikálie, liečivá, látky vznikajúce pri spaľovaní vrátane fajčenia, niektoré nebezpečné vírusy, produkty metabolizmu. Viažu na seba ťažké kovy, toxíny, látky organického a anorganického pôvodu, ktoré vylúčia von z tela bez rizika pre organizmus a bez úbytku našej energie. Ochraňujú predovšetkým črevá a bránia prenikaniu škodlivín do krvného obehu. Majú výrazné antioxidačné schopnosti, donútia „vyhasnúť“ voľné radikály. Humínové látky zároveň patria medzi silné imunomodulátory so širokým ochranným efektom. K tým určite priradíme aj probiotiká:

Probiosan – obsahuje sladkovodnú riasu Chlorella pyrenoidosa, účinný probiotický komplex baktérií Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium a inulín.

Probiosan Inovum
– obsahuje probiotické baktérie, inulín, betaglukány a kolostrum. Probiotický komplex zahŕňa všetkých 10 najdôležitejších kmeňov v počte 10 miliárd baktérií (po celú dobu životnosti prípravku). Prípravok je ďalej obohatený o betaglukány z hlivy ustricovej a kolostrum v biokvalite, ktoré je súčasťou materského mlieka cicavcov a vytvára sa iba v prvých hodinách po pôrode.

To všetko môžeme doplniť ďalšími zdrojmi antioxidantov. Niektoré antioxidanty si naše telo vyrába samo (glutathión, melatonín), iné prijíma zvonka potravou alebo doplnkami.
Komplexnosť prvkov – zelené potraviny

Vitamín C – Flavocel (šípky, paprika, brokolica, kiwi, citrusy, chren…)
Flavonoidy – Flavocel, Grepofit (bobuľoviny, jablká, cesnak, čaj, červené víno, citrusy…)
Fenoly – Drags Imun, Cistus incanus (víno, káva, tymián, špenát, materina dúška, pohánka…)
Karotenoidy – Organic Beta Powder, Hawaii Spirulina (citrusy, marhule, mrkva, paradajky, listová zelenina…)
Vitamín E – Organic Sacha Inchi , Vitamarin (oleje lisované za studena, oriešky a semienka, ryby, špenát…)
Koenzým Q10 – Organic Maca, Raw Aguaje, Revitae (sardinky, makrely, mäso…)

Ak zhrniem túto tému, máme na výber, či prevezmeme zodpovednosť za to, čím naše telo kŕmime, alebo či necháme svoje chuťové bunky a myšlienky, aby nás ovládali a nekvalitnou potravou zapĺňali prázdne miesta v našom živote. Fyzicky aj psychicky.
Nech sa nám to všetkým darí čo najlepšie!

Marcela Štastná

Zdroj: internet, Rob Knight: „Poslouchej své břicho“
prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych.: článok „Máme kus duše v črevách?“

Zobraziť viac...

UVÁDZAME NOVÝ VITAFLORIN

12.11.2017

Všetko plynie, ako vraví klasik, všetko sa neustále vyvíja. Aj naše produkty sa preto musia neustále prispôsobovať novým potrebám a podmienkam, v ktorých sa nachádzame. Potraviny, ktoré bežne jeme, sú, bohužiaľ, čím ďalej, tým menej kvalitné a obsah životodarných látok v nich klesá. Ako ich nahradiť? Hľadáme na najčistejších miestach na Zemi zdroje, ktoré teraz máte k dispozícii i Vy. Nový Vitaflorin obsahuje okrem materskej kašičky – pokrm včelích kráľovien, rakytník rastúci na Tibetskej náhornej plošine, granátovník zo slnečnej španielskej Andalúzie a šťavu z aloe vera pochádzajúceho z Mexika.

Vitaflorin doplní do nášho tela tak veľmi chýbajúce vitamíny čisto prírodného nesyntetického pôvodu, obohatené komplexom ďalších biologicky nenahraditeľných látok.

NOVÁ
UCELENÁ RADA
PROBIOTÍK

1.11.2017

Novo poňatá rada probiotických prípravkov sa ustálila na dvoch základných produktoch, ktoré však svojím rozsahom pokrývajú kompletné potreby nášho organizmu.
Nový Probiosan obsahuje okrem účinných probiotických kultúr aj významné množstvo organickej chlorelly, ktorá pochádza z tichomorského ostrova Taiwan.

Nový Probiosan Inovum obsahuje nielen široké spektrum probiotických baktérií, ale i kolostrum, beta-glukány a inulín. Táto kombinácia je zameraná nielen na trávenie, ale účinne mieri na imunitu a našu celkovú obranyschopnosť.

MATKÁM CHÝBA DHA

21.3.2018

Až polovica českých matiek môže mať v materskom mlieku nízku hladinu DHA – kyseliny dokozahexaénovej, ktorá pozitívne ovplyvňuje vývoj detského mozgu a očí. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vypracoval český Štátny zdravotný ústav. Jedným zo zdrojov tejto kyseliny je olej tučných severských rýb alebo vybraných druhov juhoamerických orechov. Zdravotný ústav uskutočnil štúdiu na vzorke 69 darkýň materského mlieka. V prípade 34 z nich sa hodnota DHA pohybovala pod odporúčanou hranicou. „Štúdia bola zameraná na niektoré škodliviny v materskom mlieku, ale pretože sa meralo množstvo faktorov, merali sme okrem iného aj tieto mastné kyseliny, teda súčasti lipidov,“ informoval Jiří Ruprich z Centra zdravia, výživy a potravín Štátneho zdravotného ústavu. Dôvod, prečo je nedostatok kyseliny DHA v materskom mlieku, je pritom jednoduchý: málo konzumujeme tučné ryby, ktoré sú jej ideálnym zdrojom. Za rok 2016 spotreboval obyvateľ Českej republiky priemerne 5,1 kilogramu rýb, čo bolo najmenej od roku 1995, zatiaľ čo v Rakúsku a Nemecku sú hodnoty dvojnásobné. Okrem toho záleží aj na voľbe. „Suché rybie filé je prakticky nanič. Dobrý je losos, pstruh, makrela alebo ančovičky. Kapor na tom nie je veľmi dobre, ale aj tak sa konzumuje málo,“ hovorí Jiří Ruprich.
DHA má pritom význam nielen pre rast plodu, ale aj pre dospelého človeka. „DHA je stavebný materiál pre mozog, oči a ďalšie štruktúry v organizme. Mozog detí intenzívne rastie, potrebuje na to stavebné súčasti. Ak budete na stavbe šetriť, v istej chvíli sa to prejaví poruchami alebo obmedzením,“ vysvetľuje Ruprich.
Mozog dieťaťa, ktorého matka má nedostatok DHA, sa preto kvôli absencii tejto stavebnej látky nemusí vyvíjať ideálne, čo môže mať dopad na kognitívne funkcie – napríklad schopnosť premýšľať a byť bystrý. Sú oslabené u detí s nedostatkom tejto kyseliny v porovnaní s tými, ktoré majú tejto látky dostatok.
Príjem rybieho tuku by ale podľa Rupricha nemali vynechávať ani dospelí. „Až v poslednom čase sa objavuje, aká významná je DHA od narodenia a pôsobí na zdravie po celý život až do smrti. V prípade očí a mozgu to platí až do staroby,“ uvádza s tým, že dostatok tejto mastnej kyseliny pomáha organizmu potláčať depresie, vedie k vyššej obrane proti obezite, kardiovaskulárnym ochoreniam, Alzheimerovej chorobe a ďalším degeneratívnym chorobám.
Vyvážený pomer nenasýtených mastných kyselín EPA a DHA nájdete u nás v prípravkoch Vitamarin a po novom aj v oleji Sacha Inchi .
Zobraziť viac... 

Zdieľajte nás na sociálnych médiách

Nikdy nepochybujte o tom, že malá skupina otvorených ľudí môže zmeniť svet. V skutočnosti je to to jediné, čo ho naozaj mení.