BIORYTMICKÁ VÝŽIVA PODĽA PIATICH ELEMENTOV
„Nech je tvoje jedlo tvojím liekom a tvoj liek nech je tvojým jedlom.“
— Hippokrátes —
Energyfood je unikátny koncept celostnej vyváženej stravy, ktorý rešpektuje nutričné potreby
a kľúčové biorytmy nášho organizmu. V správnu chvíľu dodává nášmu telu starostlivo vybrané, dokonale spracované a vzájomne vyvážené esenciálne ingredience.
Výnimočná synergia bola dosiahnutá spojením západných vedeckých poznatkov s východnými znalosťami a princípmi tradičnej čínskej medicíny. Výsledkom je harmónia mimoriadnych účinkov a chutí, kde strava sa stáva potešením aj liekom zároveň.
Energyfood je biorytmická výživa založená na princípe stravovania podľa piatich prvkov podľa tradičnej čínskej medicíny (TČM). Ide o synergiu tých najkvalitnejších surovín s bylinným pôsobením pre potreby prevencie a liečby stravou.
podľa TČM prináleží elementu Zem
jemná, nutrične kompletná
posilnenie sleziny-pankreasu a žalúdka
podpora trávenia
jemne zahrieva tráviace orgány
ľahko stráviteľná pre kohokoľvek
podľa TČM prináleží elementu Kov
výživná, korenená
posilnenie pľúc a hrubého čreva
podpora imunity
silno zahrieva povrch tela
terapeuticky zameraná na obranyschopnosť
podľa TČM patrí elementu Oheň
osviežujúce a lahodné smoothie
posilnenie srdca a tenkého čreva
omladzujúci efekt, kolagén booster
omladzujúci efekt, kolagén booster
harmonizácia psychiky
Strava ako liek i chuťový pôžitok
Nutrične vyvážená a jemná výživa podľa TČM
Harmonizácia a podpora trávenia
Posilnenie orgánov
Doplnenie energie
Čiste prírodná, bez aditív a konzervantov
Rýchla a ľahká příprava za 3 minúty
Zdravý štart do práce, na dovolenke,
pri cestovaní, v nemocnici
Nutrične komplexná výživa pre deti, pracujúcich, tehotné (po pôrode), seniorov, chorých
Ako povedal Hippokrátes: „Nech je tvoje jedlo tvojím liekom a tvoj liek nech je tvojím jedlom.“
Pokiaľ budeme jesť zdravé potraviny, budeme o krok bližšie k zdravému telu. Správna výživa teda nie je len pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo pribrať. A aby sa náš organizmus správne naštartoval, je dôležité venovať najväčšiu pozornosť práve prvému pokrmu, ktorý na začiatku dňa vložíme do úst.
Synergické zloženie a účinok jednotlivých surovín podľa TČM pôsobí ako terapeutická strava, ktorá posilňuje dané orgány a nezaťažuje tráviaci systém.
——————
Poskytuje energeticky vyváženú, nutrične komplexnú, ľahko stráviteľnú, čistú a prirodzenú výživu. Obsahuje zdroj vlákniny, bielkovín, komplexných sacharidov a tukov. V danom období
prospieva konkrétnym telesným orgánom a ich potrebám.
——————
Posilňuje a energizuje organizmus, harmonizuje trávenie, podporuje cirkuláciu čchi i krvi, zvlhčuje črevo. Pôsobí protizápalovo a antistresovo.
Stravovať sa v dnešnej dobe zdravo, a pritom ešte chutne, je doslova oriešok. Sme vystavení neustálemu zhonu, stresu a nadmiere informácií, ktoré sú väčšinou úplne protichodné, a bohužiaľ často aj chybné. Nie každý z nás má čas a chuť stať sa odborníkom na výživu. A napriek tomu to, čo jeme, je nesmierne dôležité. Číňania od nepamäti tvrdia, že jedlo môže byť liekom. Každá potravina či korenie má nejaký presne definovaný účinok, ako pôsobí… Strava má teda taký vplyv, že nás môže udržovať v dobrej kondícii alebo naopak uvrhnúť do choroby, a žena tak priamo „od sporáka“ v podstate ovplyvňuje zdravie celej rodiny.
Podľa čínskej medicíny potrebujeme čchi žalúdka, aby sme vôbec mohli žiť. Pokiaľ ju stratíme, nie sme totiž schopní nič stráviť. A keď je zásadne oslabená čchi sleziny-pankreasu, trávime zle, nedokonale. Tieto orgány sú veľmi citlivé a každodenne ich oslabuje mnoho faktorov. Najmä starosti, stres, práca na PC, zaťažujúca nevhodná strava. Ide o nadmernú konzumáciu bieleho pečiva, sladkostí, mliečnych pasterizovaných/UHT ošetrených produktov alebo príliš surovej zeleniny/ovocie v zime. Ako prvé sa oslabí trávenie, neskôr aj celková energia, a my sa cítime dlhodobo unavení. Dochádza k pocitom „kameňa v bruchu“, bolestiam a hnačkám. Pravidlom je aj energetický útlm hneď po jedle. Čo s tým?
Najväčší dôraz by sme mali klásť na prvý pokrm dňa. Bohužiaľ práve raňajky sú v dnešnej uponáhľanej dobe najviac podceňované a zanedbávané. Aby sa náš organizmus správne naštartoval, potrebujeme jedlo, ktoré zodpovedá momentálnemu ročnému obdobiu. Nanešťastie typický ranný štart väčšiny rodín vo forme jogurtu, ktorý má ochladzujúci charakter (ešte navyše vytiahnutého z chladničky) nášmu telu rozhodne neprospeje. Ochladením nášho stredu (tráviacich orgánov) totiž postupne oslabujeme aj svoju imunitu a celkovú čchi. Čo je teda správne? V chladnejšom období roka je to teplá obilná kaša alebo polievka (vývar), v teplých mesiacoch potom osviežujúce smoothie… Jedlo by každopádne malo byť nutrične komplexné a energeticky vyvážené. Najviac by sme pritom mali dbať na kvalitu surovín.
Pri vývoji kaší sme si boli vedomí, že jedlo musí byť nielen liek, ale aj chutiť! A tak sme všetky suroviny dlho ladili a starostlivo vyberali, aby telu prinášali potrebné živiny, a zároveň poskytli aj kulinársky zážitok. Dôraz bol kladený na potreby organizmu v danom ročnom období, nutričnú vyváženosť, energetické pôsobenie, čo najlepšiu stráviteľnosť a zdravotnú prospešnosť. Konzervácia prebehla iba sušením a kaše teda neobsahujú žiadne konzervanty, aditíva, ani iné chemické látky.
Nikdy nepochybujte o tom, že malá skupina otvorených ľudí môže zmeniť svet. V skutočnosti je to to jediné, čo ho naozaj mení.